Saturday, March 27, 2010

ridsect gudnite tak diganggu nyamuk~

2 comments




salam 'alaik

eh...sori2...entri ni bkn nk promote kilang ridsect..(dorng xsuh aku jd duta pon~) tp entri ni nak cite pasal nyamuk....bkn pasal lipas or semut k..keh3..

ble ckp pasal nyamuk, yg teringat terus bintat2 kene gigit nyamuk....serius..semua org penah kene gigit kan??tmbah2 yg jenis kulit sensitif plus darah manis(bkn darah org bertunang mksud aku, darah org xmkn sayur ngn ulam cm aku) mst lagi terseksa la...hehehe

ok2...sebelum cite lanjut, kite tgk dlu siapa sebenarnya binatang kecil yg slalu terbang2 smbil bunyi2 ni..nyamuk ni........

Nyamuk adalah
serangga tergolong dalam order Diptera; genera termasuk Anopheles, Culex, Psorophora, Ochlerotatus, Aedes, Sabethes, Wyeomyia, Culiseta, dan Haemagoggus untuk jumlah keseluruhan sekitar 35 genera yang merangkumi 2700 spesies. Nyamuk mempunyai dua kepak bersisik ( scaled wings ), ( halteres ), tubuh yang langsing, dan enam kaki panjang; bersaiz berbeza-beza tetapi jarang sekali melebihi 15 mm.

Dalam bahasa Inggeris, nyamuk dikenali sebagai "Mosquito", iaitu dari perkataan dalam bahasa Sepanyol atau bahasa Portugis yang bererti lalat kecil. Penggunaan perkataan Mosquito bermula sejak tahun 1583. Di England nyamuk dikenali sebagai ( gnats ).

Dalam kebanyakan nyamuk betina, bahagian mulut membentuk proboscis panjang untuk menembusi kulit mamalia (atau dalam sesetengah kes burung atau juga reptilia dan ( amphibians )) untuk menghisap darah. Nyamuk betina memerlukan protin untuk pembentukan telur dan oleh kerana diet nyamuk terdiri daripada madu dan jus buah, yang tidak mengandungi protin, kebanyakan nyamuk betina perlu menghisap darah untuk mendapatkan protin yang diperlukan....
(sumber: wikipedia bahasa melayu)
nyamuk yg bersedia nk gigit kita~
sekarang ni nak cite pasal petua nk elak nyamuk...walaupon mmg xpenah seratus peratus berjaya, tapi bleh guna la...utk kurangkan digigit nyamuk

satu...kita mst wangi...hahaha..so, kire2 klo nk pergi tdo tmpat yg byk nyamuk ke, nk jln2 tmpat byk nyamuk, pakai la bedak ngn losyen kt kawasan bdn(cm tangan ke kaki ke) yg berpotensi nk kene gigit....sapu sampai puas ati...wlpon xseratus peratus berkesan, tapi menjadi la jugak kan..

dua, jgn pakai baju gelap, yg warna itam esp...nyamuk suka org berbaju warna gelap...ni aku xtau nape, just igt aku baca petua ni dalam majalah rakan sains masa skolah rendah...(agak2 ade ag ke majalah ni?????)

tiga, mkn byk sayur ngn ulam...sayur ngn ulam buatkan darah kite jd sedikit pahit, so xde la manis sgt...sumber ni aku dpt pada mak aku.....

empat. jgn dok tempat gelap...bese tempat gelap yg tersorok kwsn kegemaran nyamuk

lima, dok la tempat sejuk, bwh kipas ke, dlm econ ke...nyamuk xde duit nk beli bju sejuk, so die xg tempat sejuk...(andaian aku je ni)

yg seterusnya, yang paling moden la, pasang je ubat nyamuk..ubat nyamuk zmn skrng dah canggih...ade yg kene bakar, (yang lingkaran tu), ade yg guna lektrik..yg guna lektrik pon ade 2 jenis,satu yang cm bar, satu ag yg cecair...ade yg jenis aerosol, sembur je...last skali, klo rs alahan pd asap, pakai je yg kertas beruap tu...jd gak la...

oklah...tapi klo macam2 dh buat, stay kene gigit gak, aku ade idea gak la nk bg

pertama, mandi je...gosok sabun lebih2, better la sket....basuh tmpat gatal ngn air byk2

kedua, cm bese, tabur bedak ngn losyen..(lagi) kt tempat gatal...bkn leh ilang gatal, cme bg kelegaan je....

klo ikot petua yg ayah aku bg, die suruh gosok ngn daun sireh, die kate bengkak leh surut..(petua ni berguna gak utk surutkan jerawat...kate ayah aku)...tapi klo dok asrama, ,mane nak cari.....

last skali yang terlintas, pakai je mopiko, yg dlm iklan tu...heheheheheheheeheheheh~
ok...ni nyamuk yg dh sgt kenyang

ok2 last skali just nk cite pngalaman je...dua ari yg lepas(26/3/10) tepat pd jam 3.30 pagi tetibe la blok aku black out...alamak...dlm otak aku dok pikir la cmne nk tdo ni..panas,nyamuk byk klo bukak tingkap..mula2 aku thn ag, xbukak tingkap..tapi yela kan...panas seyh...aku pon nekad bukak tingkap...sebelum nk bukak tingkap tu, aku bersedia pakai losyen, pkai tshirt warne cerah, dan bru bukak tingkap...(smbil bukak tingkap intai2 gak la takut ade org dtg repair lektrik...tp logik xde la kan)...aku pon tdo ngn tawakkal, smbil xselimut..(nahas la selimut tgh panas)...ble bangun subuh, lektrik still xde ag...last2 dah cerah bru ade lektrik...tp yg aku nk cite, aku berjaya xdigigit nyamuk...ehehehehe

kesimpulan: jgn la oiiii...sape gune lektrik overload ni...kesian la kt org laen tdo dlm nyamuk...keh3~

Saturday, March 20, 2010

perempuan...oh aku perempuan...hehe

0 comments
salam 'alaik...

entri arini wat aku termenung panjang je...alahai...utk dinner med rad thun ni aku dh byk keluarkan duit menyopping...setiap kali aku ckp, xmau shopping, stiap kali tu la duit kuar...laju je cm air..nak mende tu la..mende ni la..last2 abis sume nyopping, aku termenung pjg sbb aku berbelanja lebih2..(huk3)


ble pikir2 balik...tabiat nk mcm2 ni bkn tabiat sebenar aku..tabiat sebenar aku cm laki..beli bile rosak je...satu mende satu masa..tapi yela kan...masa berubah, kita pon leh berubah...

1) dulu : aku xsuke pakai kasut yang bertumit2...xmau ade tapak n ade bunyik kalau boleh...bukan ape...takut jatuh..keh3...umi aku penah ckp die suke kasut bertumit, sbb mau confident, tp aku ckp, aku makin xkonpiden ngn yg bertumit...sbb slalu sgt jatuh ( slipar jepon pon aku leh jatuh)~
sekarang: aku dah makin suke nk pakai yg tinggi2...tp xde la tinggi sgt...jatuh byk kali kan aku~


2) dulu : dlu aku agak anti warna pink2 ni...mmg pndang pelik la kt wrna pink2 ni...pling ok pon peach...time skolah, warna peveret aku hijau, tp ble matrik, aku tukar warne kegemaran kepada purple lak...(yela, ade sorng mamat yg aku anti suke hijau, aku pon bg line la kat die...)
sekarang: sekarang paling suke warna biru...(yeah~)...tapi aku dah x anti warna pink..malah..aku beli baju pink dah...(wewitttttt)

3) dulu : aku xpakai pon bedak2 compact ni...bdk baby je...syg kulit katekan....
sekarang: mcm2 mende nk tempek kt muka aku nk pakai..kah3(smbil guling2)


haha...dan mcm2 ag la...dulu perangai agak la(agak2) cm lelaki...suke wat kerja yang kene panjat2..dan mcm2 kerja lelaki...(ade gak la yg aku xberani...ade2...aku stay sedar aku pompuan) aku penah kene marah ngn ckgu dok berebut ngn bdk laki nak sabit rumput...dan aku rela mengecat kelas dari wat keje laen..keh3.. n sebab asal aku belajar silat pon sbb nnt ble besar, klo xde laki pon aku leh survive... perangai cm tu still ade, cme dah dibetterkan ngn unsur2 pompuan...

mcm mane pon pompuan....wlaupon dibesarkan dengan keadaan yang melasakkan...akhir sekali tetap akan mahu menjadi perempuan..(lain la klo mmg masalah dri segi genetik..itu bkn pinta mereka)...dan perkara tu dah terbukti pada diri sendiri...

ya...aku perempuan...oh...aku perempuan~

Sunday, March 14, 2010

triple i e~

1 comments



Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am home again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am whole again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am young again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am fun again
However far away, I will always love you

However long I stay, I will always love you
Whatever words I say, I will always love you
I will always love you

Whenever I'm alone with you

You make me feel like I am free again

Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am clean again
However far away, I will always love you

However long I stay, I will always love you
Whatever words I say,
I will always love you

I will always love you


salam alaik...ni just entri merepek.hehe..lagu atas tuh Love song by 311..en hafiizh bg kat aku, kire lagu tanda ingatan... first2 dgar, bunyi music je best(mmg la kan) tp ble dgr btol2..ade maksud best...ade makne tersirat ke en.hafiizh??hehehe....

sepanjang kami berdua.ktrng xde name gabung yg konon2 tunjukkn kami kapel, cm ade org gune name 'yah mamat' atau 'milan' gabungan milah azlan(kah2..name sape aku curi???)... pastu satu ari tu en hafiizh utarakan la usul name tu kat aku, ble pikir2 name kami mcm amat jauh, so otak kreatif aku pikir name 'triple i e'(iiie)...simbolik name en hafiizh ade 2 'i' n name aku ade 'ie'...tapi bese la...idea unik xterjangkau akal..hahahaha...so, name tu postpone...

pastu pasal gmbr, stakat ni kami xde gmbr official berdua..aku xbrape nk berkenan nak amek gmbr sendiri, so kami tunggu la org amekkan...hehehe...tp xbermaksud xde gmbr kami x ok...gmbr bukan segala2...yg penting hati...rite???

so, utk membaiki kesalahan aku amek gmbr berdua ngn laki lain(izwan je pon...huhu..tp lupe die laki), aku wat kartun utk kami~


ini saje...just simple entri~

Wednesday, March 10, 2010

aroma dari alam~

1 comments
salam 'alaik~

musim2 kemarau ni aku dh jrg sgt perasan ujan turun...ye la,name pon kemarau, bukan musim hujan,ye x?tp pagi td hujan pgi turun la dgn renyainya...bersyukur la, aku nmpk rumput yg sokmo ijau dh kuning coklat dah...kurang2 ade gak die dpt air.

entri ni bukan nk cite musim2 yg ade kt msia..(musim2???aku rs ade 2 je kot...panas n ujan) tapi nk cite bau2, aroma2 yg dri alam....

bau hujan: bile hujan turun, die ada satu aroma yg amat menenangkan...die bukan wangi cm perfume ralph lauren aku (promote2,sbb hadiah someone) tapi bau die mmg bagi kite rasa fresh amat...bau best die xde la smpai leh wat bau perfume, tp klo tgh sedih ke, tgh hepi ke, mmg rasa la feel tu...org ckp bau ujan tu dtg dri tanah..yg tu aku xsure, tp mmg bau ujan adalah antara yg terbaik~








bau rumput: ble ckp bau rumput ni...mst cm pelik...ehe??rumput berbau?? aku agak suke bau rumput...mmg semula jadi....bau alam ni semua menenangkan...tmbh2 lepas kene siram....lg bau fresh...tp ble kemarau ni, rumput pon kering kontang...byk rumput berbau kering...masih ok la aroma, cme xdah bau segar tu~






bau bunga: sah2 la mmg wangi x...kecuali la bunga satu tu je n bunga2 yg xberbau..ble tanya ramai org bunga apa yg wangi, mcm2 jwb, mawar la, melur la..n mcm2..tp aku rasa aku dh jatuh cinta dgn bunga bakawali...bunga bakawali ni just kembang sekali je, n SEMALAMAN je...kembang mlm seyh...paling mekar pukul 2 pagi..kdg2, ble balik rumah, aku sggup tunggu bunga ni kembang...bau die manis dan agak2 segar.. pastu bunga ni agak unik sbb kembang mlm2...n pokok dia xmudah berbunga..just jarang2







ble cite lg pasal bau...byk lg leh kupas...byk mende yg bagi deria bau ni aktif...tapi tgn aku la yg xbrape aktif dah...otak pon jem2...ok...lain kali la~

Tuesday, March 9, 2010

melawat daerah lampau~

0 comments

salam 'alaik...

tbe2 terasa nk menulis pasal skolah...bkn ape...dok tgk junior2 time skolah dok maen touching2 pasal skolah....aku pon cm tergerak ati gak la nk cite...aritu aku g skolah ngn umi,ayah, fairuz..sbb ade la hal mek tu nk wat...aku tukang follow je..kebetulan, ktrng satu skolah, n adikku juniorku...so kongsi cite sme la..time ktrng g tu xde bdk2 lg, sbb dorng tgh blik bermalam(aiseh, waktu tu yg aku suke time dlu2) byk la tempat aku tgk sme n byk yg laen..(yela, aku dh tua,logik la) hehe

ni kelas time f5 aku..5 kreatif..kelas yg sme zmn f2(2 tabah) gak.(skolah yg suke tukar kedudukan kelas xlaen x bukan skolah aku..















susunan kelas pon sme...yg paling penting, ade board l.k (lukisan kejuruteraan) yg membezakan kelas kami ngn kelas dak2 bio~

mende laen yg pling penting time dok skolah ni slain kelas, adalah umah sukan...yg agak menarik...sistem skolah full ikot umah sukan...(cm cite harry potter pon ade gak)...name je umah sukan, tapi sistem dorm(aku mksudkn skali la cadar, cat dinding), floor, kedudukan meja makan hatta kad matrik pon ikot warne umah sukan...(normal umah sukan utk sukan je la kan???) n sume merit ke, kesalahan kite ke effect la umah sukan..
ni ktrng bwh board soyuz(umah merah)...proud to be soyuz...nyanyi2..we are soyuz, mighty2 soyuz~(aku xigt zmn aku dh ade lom board ni)

n gmbr last nk tunjuk..dataran bestari... ala tmpt perhimpunan xrasmi time zmn aku dlu2...xde byk cite pon pasal die...just kesah2 spot check, kene denda time f1 n mende2 merepek je~
ni je kot...aku nk g hostel..tp blom hari terbuka asrama. n aku dah xde adik kt stu...so laen kali la gmbr asrama..hehehe...gmbr agak xcantik la...camera just hp punye je...3 MP je~
 

bila rasa gembira Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal