Monday, April 26, 2010

malam yang sunyi..nyi...nyi~

1 comments
salam 'alaik..
entri kali ini xmau ckp pasal info ke ape2 ke...just lebih pd catatan peribadi...hehehe...so, agak bosan la kn..sejak smlm bumi kelantan hujan je..xberguruh berkilat la( klo ade pon xkerap) tapi boleh meng'induce' rasa best utk berkepompong dlm selimut(istilah aku n mak aku..hehe)..so, sejak pg td, aku rela menghabiskn sisa2 idup atas katil..(keh3)

ok2...smbung2..so, mlm ni tibe2 la rasa membuak2 nak minum air manis yang sedap. air manis cm coke ke, sprite ke ape2 la kan. walaupon keadaan mls(sejuk nye, mls tukar baju nye, mls pakai tudung nye), dengan bersautkn sweater, bju tdo tuck in dlm sluar track, aku pon kuatkn kaki turun gak bawah..dlm otak aku cm rasa2 je kedai che din( koperasi dlm usm) cm x bukak, satu sbb hujan, satu ag student xramai dah, tapi sebab berkeinginan aku turun gak..

ohee...tekaan tepat...setelah penat ngintai, aku masuk dekat..alahai, tutup la plak...che din pon mls kot mlm ni, tdo ag sedap(dlm nada che din-aku)...maka berdiri tegak la kt bwh blok laki..risau lak dikatekan ngintai bdk2 laki aku pon mule la melangkah..otak dok pikir2..nk g mane ni, dengan just bwk purse je(hp aku bersidai kt bilik), cm mustahil nk ajak sape2 teman aku. nak suh aku naek balik cari org cm akan kehilangan tenaga(sejuk2 ni, tenaga better convert jd haba) atau pilihan lain naik balik bilik dengan hampa atau berani2 keluar sorang.

dengan kehendak hati yg kuat, aku pon jln gak la...perut asyik dok ckp nk air sedap2, so aku turutkan perut, eh..kaki..mula2 plan aku nk g A&E je, sbb ade mesin air botol kt situ, tapi pikir balik dari g A&E, better keluar je ke dpn g K-mart, boleh gak beli kek kalau ade..dlm rasa berbelah bg, aku pilih g K-mart..

maka berjalanlah hamba ini sorng2 mlm2..ble berjalan sorang2, mata ni byk melilau je..aiseh, kolej kejururawatan lak gelap, dorng wat roll call mlm2, mkin gelap la jln mlm ni..dh la sorng2, lampu jln cm malu2 je, dh kol 9 lebih..dengan beraninya aku melangkah gak.

ble pikir2 balik, jarak dari hostel aku ke luar xde la jauh sgt, aku pernah je jln sorng2 tgh mlm, tapi bukan kt sni la, kat hostel luar kampus usm induk, dari desa saujana ke desa restu, jarak cm lagi jauh je, dah la kwn aku(natrah) takutkn aku ckp penah ade kes pak guard rogol student la, penah tgk mende2 pelik la(erm, paham2 k) tapi aku cm berani gak la jln...cme beza kt sne xyah lintas jln besar, mlm ni KENE...

ok2, sampai ke traffic light cabang 4 dpn usm, keadaan cukup la membantu aku...jln yg depan ngn seberang tgh lmpu merah, so xde la kete gerak2 yg boleh menakutkan aku..aku melintas ngn yakin amat..smpai dpn K-mart tibe2 nmpk group laki2 melepak, dorng ade la ngusik, tp klo lwn, naya aku...aku sorang2.hehehe

ok, masuk k-mart, beli la air yg sesuai, cari kek yg sedap(teringin nk g secret recipe, tp xde duit..so, hold dlu..hehe) , bayar2 ngn balik la...time balik pon cm mudah gle lintas jln, cm aku ni puteri raja pon ade..heheeheh

smpai2 hostel, uteh terkejut ble aku ckp aku keluar..hehe..xpe2..aku selamat smpai..hehe

tu je kot..mmg pnjaaaaaaaaaang la kan..hehe..dah la xbergambar, keh32

salam~

Sunday, April 18, 2010

seek for others good

0 comments

act...ni entri blog lame aku...blog kt fs dlu...tapi aku saje post balik, sbb aku suke entri ni...tibe2 rasa perlu post blog ni balik~


“tehah, aku suke r akak tu, cre die ckp best gle, die dh r mmg lawa…ramai org bkenan kt die..”cm gni r ayat hafzan (je) kt aku time ktrng nk g redsquare ari rbu aritu…aku syp je…act sblom tu ktrng de jmp sorng akak(staf kt cni)..tuan die mmg comel la, pastu cre die ckp pon best…patut la je admire n nk jd cm tu…

“erm, je…mmg la akak tu best, tp kan, sume org de mnde best die yg org len xde…mu tau…aku ckup kagum ngn ke’cool’an mu….stkt ni, xde lg dak pompuan yg se’cool’ mu..”

Hahah…aku nmpk muke je yg cool cm malu2 sket, tp klo spe yg kenal kwn aku sorng ni, tau malu cmne pon die…xde r melampau…hahah…tujuan aku cite pasal mnde ni bkn nk cite pasal je act, tp tu slh satu contoh…kite ni sokmo nmpk betapa bagusnya org tu, n merendah diri pasal kite…bagus r xriak kan??hahah..sebenarnya, bila kite dpt lihat kehebatan atau kelebihan sorng tu, kite akn de satu rs respek pd die…respek pd mende yg kite xade…..

Cm sorng lg ni, hanim, die kwn aku yg pling kire2 cm degil pastu mdah kabut…gle kabut dri aku(sori nim..gagaga)..tp satu mende aku respek kt die…die ni sgt penyayang klo ngn kwn2..n org kt sekeliling die..sgt amek berat…(kdg2 terlebih..gagaga)…die sokmo wat ayat, pasal kne peduli hal org len( ayat gle degil) tp die xcm tu…cm kes pakcik bas time g penang, die pening smpai hazwan ckp kt die, jgn wat cmtu lg..die punye la risau pasal pakcik…gagaga…

Hahah klo cite pasal org rapat..mmg r nmpk kelebihan kn? Tp ble pikir2 balik, ade satu org yg aku xske,tp die ade satu value yg aku kagum gle ngn die..die ni bkas pengarah aku(xnk sebut nama), aku punya r menyampah sbb die penah wat ayat riak, ye r, bdk medik kn..(gagaga)..pastu jnis xpecya kt ktrng., kdg2 cm mngada aku tgk..tp kn, wlau cmne xske aku kt die, aku plg respek akal die n care die wat keje…kemas gle..teratur n sgt berorganisasi…klo die cmtu, cmtu r die wat…xcm ade ketua yg ckp xserupa bikin(mcm aku ke…)die mmg gle hbat klo jd ketua..mmg respek sgt r..

Hahaha…bg aku sume org de kehebatan yg org len xde…SEMUA…xde sorng pon terkecuali..erm, arini result spm kuar, adik aku no 3 dpt straight a1..hbat btol…erm,ni sorng lg manusia aku respek…, fairuz(yg aku cite td la)…manusia ni sgtlah bijak…pastu berkaki lebar lak tu…tp klo die ngajar, cm garang2 la…aku cm respek gle die ble blajar mmg xmen2(xcm aku) n otak die sgtlah hebat…ntah neuron die laju sgt ke ape.. tp de satu ayat die yg aku cm bgga..”kak, aku ikut cara mu time mu jd bppi n ketua paras dlu, sbb cre mu cm aku mudah ikot..” cre pe??rahsia…hahaha

Mean, sume org de kehebatan..klo kite nk hebat, cri kehebatan org, respek dorng…n mende tu akn blaku kt kte lak..hukum newton 3-action n reaction-


tadi tu seratus peratus(no edit2) entri blog lama aku...aku sekarang idea je mencurah2, time plak yang xmencurah...nnt ade masa aku post entri baru~

Saturday, April 3, 2010

ujian makanan hidup

0 comments



salam 'alaik.....

perbualan aku ngan nabila(adik aku) di suatu petang...

adik: kak, mu tau x, ada sorang kawan adik miskin sgt...bdk skolah adik...satu form ngn adik
aku : nape nye???
adik: mak die bg 5 ringgit je kt die seminggu...tu pon mak dia bg time mak die dtg melawat...die org miskin, kalau org lain letak brg mandi dalam bakul, die letak dalam bekas nata de coco je... pastu kain semayang asyik koyak, kene jahit jah...satu ari tu, mak die xleh dtg, van rosak....die nangis2...akak die skolah tu jugak, form 3...akak die pon dtg pujuk, tapi akak die pon nangis gak~ aku : (terdiam)

hidup kita ni xsama ngn sapa2....ade insan diuji hidup susah, ade insan diuji dgn sakit, ade diuji dgn nikmat tuhan( yg blh buatkn kita lupa dunia) ade yg diuji dgn mcm2 msalah keluarga...

ade orang nampak tenang, padahal hati penuh kedukaan, ade org tampak serabut, padahal dia yg x mensyukuri hidup...kita bermacam2..cume berbeza cara kita memandang ujian dan cara kita menghadapi nya...

“Tak seorang muslim pun yang ditimpa gangguan semisal tusukan duri atau yang lebih berat daripadanya, melainkan dengan ujian itu Allah menghapuskan perbuatan buruknya serta menggugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya.” (HR Bukhari dan Muslim)."

kita x akan diuji, sesuatu yang diluar kemampuan kita, kerana Allah tahu setiap yg dilakukan adalah dibawah kemampuan hamba-Nya...ujian juga adalah bukti keimanan kita kepada Allah~

Allah Ta’ala berfirman, yang artinya: “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?” (QS. Al-Ankabut: 2)
bersabar lah...dan setiap kesabaran ada hasil yang lebih indah
"ujian ibarat panasnya mentari, membuat kita gelisah, dan kita memohon rahmat hujan...hujan ibarat nikmat yang datang selepas ujian...tetapi banjir pon terjadi selepas byknya hujan.."


p/s : ujian kehidupan dtg ag....musim exam ngan test2 bertimbum2...mcm2 c.a la, ospe la....satu ag ujian: mls....ohohohoh...ni BESAR PUNYA ujian....aduhhhhhhh.....dah2...rajin plak blogging time nk study... c.a photon beam : (5.4.10 (esok)) c.a non ioninzing rad : (6.4.10 c.a radiologi : 8.4.10 ospe aktif : 10.4.10 ospe pasif : 11.4.10 ospe nuc,med : 14.4.10 jdual exam xmau post ag...seram~

 

bila rasa gembira Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal