Thursday, June 24, 2010

realiti yang fantasi

0 comments
salam 'alaik...

minggu berL.I dh tamat bg aku..skrang just dok melepak2 kt umah, jd pembantu rumah...(istilah suri rumah xsesuai utk aku, bile tgk WHI tgh ari td..istilah suri rumah untuk bini org je..hehe)

ble dok umah ni, aktiviti2 biasa je la..melepak dlm umah..mkn, tgk tv, kemas umah, jaga baby adam ngn haziq(time ibu dorang anta g umah ktrng), jd kucing sitter (ciss, adik aku punya kucing, aku lak kene jaga...die pandai2 amek..pastu blik hostel)..

so, byk aktiviti harian dpn tv..nyapu tgk tv, jaga bdk tgk tv..ape2 tv...skali tuh, aku ngn umi aku dok tgk tv9, cite cari menantu 2

aku: oh, cari menantu dh season 2 dah..(nmpk sgt lame xtgk tv dlu..)
umi: haah...bakpo?eh, akak xsir masuk gadis melayu ke???

aku: ish, mi ni..akak tgh blaja ke..

umi: haah jugak..klo masuk gadis melayu kne dok akademi die...tp xpo...had usia dari 18 ke 26...smpat lagi nk masuk


aku terdiam lame..trus tgk tv balik...dlm ati pikir, ai, angan2 tinggi mak aku, nk suh aku join gadis melayu..lepas lame senyap smbil tgk tv,

aku: haah..abis grad nnt akak 22 baru
umi: ish, xkan 22 nk nikoh doh..
aku: akak buke oyak pasal cari menantu la, akak ckp pasal gadis melayu la...

bile bercerita pasal realiti tv ni, aku teringat. zaman kecik aku teringin gile nk masuk cite pengacara jemputan NONA..rasa mcm syok gile leh ckp dpn org leh interview org...ape2 la berkaitan berkomunikasi ngn org ni

ble masuk sekolah menengah, minat tuh berubah sket.aku strt teringin nk join nescafe kick start..aku teringin nk bukak satu kafe yg ade library, n org boleh mkn2 smbil bace buku..ataupon wujudkan satu portal utk teenagers berkongsi2 ilmu...time skolah, ari ahad kol 12 aku mst melepak kt bilik tv kt hostel..

tapi ble dh masuk u, xde dah teringin tuh..sbb tau mende mustahil leh masuk realiti show..

sekarang just tgk realiti show je, lebih2 lg yg omputih punya.cm projek runway ke, america top model ke, ape2 la...just tgk tanpa rasa nk join...sbb tau mustahil aku nk terbang overseas masuk cite gtu...

tambahan: rasa cite2 nk join gadis melayu pon xkekal...afta bace blog atin, aku rasa mampu ke aku nk jd lawa n make up tebal2 nk join mende gtu...cite pasal gadis melayu..teringat housemate aku(bekas) kak zana...umur die dh terlepas had nk join gadis melayu, katenya ngn nada sedih..hehe

lagi2 tambahan: setakat ni aku xpenah berminat nk jd penyanyi..sedar suara xleh nyanyi..hihihihi(ketawa kunun2 comel)

nk tmbah lagi: aku lame gile xwat entri ilmiah..ble la nk wat..

Friday, June 18, 2010

minggu terakhir di selayang...

0 comments
dear diary,
(oh...lupa,konon2 princess diary...salam 'alaik patutnya~)


minggu ni mgu last kt hospital selayang.so arini adalah ari terakhir kt situ...

ok, aku just nk highlight ape yg menarik minggu ni..hehe

1) maen boling kt selayang mall ngn eton, kainah n syida...menarik gak la, wlpon aku kalah..haha

2) wat Q.C mesin mammo..ok, nk ckp menarik amat xde la sgt, sbb dh 2nd time aku follow dorang wat Q.C mammo, cume yg menarik sbb aku mencari2 persoalan kenapa jadi gtu, xjadi gini...n dorang bagi ktrng wat pembuktian fakta dorang betul..cuma sbb mengapa jadi gtu yang aku xjumpa lg...(-o^)

3) ktrng wat test lead gown..nk tgk sama ada lead gown yg mereka dok guna tuh selamat atau tidak...satu fakta menarik pasal lead gown...nama dia dikalangan staf bkn dari jbtan radiologi adalah baju I/I (image intensifier)...reason die sbb mereka guna mesin flouro (I/I) kt jbtan dorang, n lead gown dipakai time dorang handle mesin tuh..hehehe...(naseb xde mesin general x-ray, klo x, name die baju x-ray...n xde CT-scan, klo x, mst name die bju CT..hehe)

4) ktrng round agak satu spital cari mesin x-ray...naseb baek kt spital ni just ade satu je portable x-ray yg berada di E.D (emergency department)..so, mesin2 lain adalah static kt bilik khas dia.. tapi ble aku tgk banyaknya mesin x-ray kt spital ni, so aku faham nape radiographer ckp doktor kt sini suka guna x-ray...mau tau nape??

cth: ade satu mesin kt bilik P.O.P (plaster of paris)..plaster tuh guna klo patah ke,ape2 ke, so nk jadikan support pada patient la..doktor gune x-ray utk psang P.O.P...ok...pasang2,tampal2...dan lepas tuh, percayalah...jp ag ade order dari doktor nk wat x-ray kt jbtan radiologi...reason: post P.O.P..so, ape reason guna x-ray td????

5) n last, arini...ari last..sure xbuat byk mende...ktrng(aku, eton, kainah, syida n aizat) g mkn sate kajang kt selayang mall, n balik department...lepas ucapkan selamat tinggal kt kwn2 baru, cthnya bdk diet upm yg jumpe stiap ari di surau, akak I.T department yang setup komputer, engineer2 Radicare, staf2 radiologi, kwn2 uitm n masterskill, satu rasa aku akan merindui tempat ini nnt..hehehehe

p/s: aku ckp je aku rindu..buktinya, xde sekeping pon gmbr spital or area2 spital dlm henpon aku..haha...padahal niat aku beli henpon bru sbb nk camera utk amek gmbr byk2...hahaha..

Monday, June 14, 2010

dunia baru~

1 comments
bunyi kompang
pencak silat
bunga manggar
kad kawen
bunga telur
bungkusan gula2
baju lawa
makan sedap
air sirap


salam 'alaik...
ni check list utk anda cuti ni..klo semua anda dh tgk, mean anda dah pergi banyak kenduri kawen or anda dah kawen cuti ni..hehehe

selamat pengantin baru (tipu, lame act) kat puan ruby yang majlis kawennya dlm cuti ni..selamat bakal pengantin bru wat abg apis yg bkal kawen 5 ari lg..slmt2...

selamat menempuh dunia baru...eh?dunia baru???yelah...dunia yang anda bukan lagi perlu berjalan seorang, sekarang anda harus harung berdua...xde lagi, ni hak saya, ni hak awak...sekarang, ni hak kita, harta sepencarian....kene blaja berkongsi..hehe

so, klo sape2 yang xpenah berkongsi ape2...get ready je eh..

p/s: skrang aku tgk ramai senior skolah dlu kawen2...sume tag kt fb je skrng...nnt dua tiga thun lg...batch aku lak yg mengetag kad kawen..(insya Allah)

lagi satu: sekarang kad kawen xmaen la...tag sudah...hehehe

Monday, June 7, 2010

tak seindah matlamat~

0 comments
salam 'alaik..

beberapa ari lepas terbaca harian metro,pasal remaja2 melayu perempuan pakai tatu...aku bkn xulas balik ape yg dorng komen, ape pendapat peribadi dorang..(xsesuai utk anak dara cm aku ulas lebih2 kot), cuma satu pendapat ni membuat aku terpikir pjg...

" saya buat tatu tulisan bismillah dekat bahu kiri, supaya saya ingat saya ni Islam...sejak ade tatu bismillah, say kurang dh wat zina..bla...bla...bla..."

bunyi cm islamik gile kan??tatu bismillah tuh~ cuma maybe die xtau tatu tu xislamik lgsung~

pastu teringat tgk cite wanita hari ini, pasal pewarna rambut

" pewarna rambut saya ni halal, sbb xde bahan2 yg haram cm babi ke, alkohol ke..bla...bla...bla.."

bunyi cm bahan2 yg digunakan tu islamik gle kan?amek berat, nk pastikan xde mende haram.. cume sifatnya yang menghalang air tu yg lgsung xislamik kan?????

satu lagi..ade dengar org toreh2 bhgian bdn ngn pisau ke mende2 tajam...nnt bdn luka ngn membentuk kesan..bese dorng toreh tulisan Allah ke, mak ke...konon2 nk suh lebih igt Allah, igt mak...bunyi cm soleh gile, cuma mencederakan diri tu yg xsoleh langsung...

aku pon xbaik gak...cuma kdg2 kita mau jadi baik...umat islam punya prinsip...jd makin baik. bukan makin jahat~...(mksud usaha jd baik...mane ade lahir2 trus sempurna~)

Saturday, June 5, 2010

ikan xleh cmpur ngn susu???

0 comments
salam 'alaik..

entri ni sesi ilmu2 sket...aku teringat time kelas arab, ustaz ade la cite2 pasal mknan arab..tentang bagaimana masakannya banyak dipengaruhi susu, n makanan dorng xde santan...aku yg xpenah dok luar negara ni pon tny la ustaz pasal2 ni...last2 aku tertanya soalan ni

aku: pastu, klo makanan dorng masak, klo kene guna santan cmne ustaz?
ustaz: dorng ganti ngn susu la
aku: oh...pastu, kari buh susu la ustaz?
ustaz: ne leh kari buh susu,kari ikan ke kari ayam pon xleh
aku:nape ustaz?
ustaz: sbb xboleh la..
aku: nape xboleh?
ustaz: sbb xboleh..nabi pon ckp xboleh..

aku garu2 kepala yang xgatal(ok, aku tipu act, aku just ternganga sbb xphm)..first time aku dgr pasal ni...serius...lame2 idup xpenah aku tau pon...

so, pas pada tuh, aku cite la kt encik apis, n encik apis pon ckp die pon penah terdengar pasal tuh...cuma xtau nape sbb mengatakan xleh...sbb bg aku, klo ckp xleh..mesti ade bukti kan??

so, credit to en. apis( walaupon aku dpt jwpnnya delay setahun, n tambah2 ag aku dh lupa soalan aku) atas info2 yg berjaya dia cari...hahaha(nk tgu aku cri lmbt la lagi...hahaha)

PETUA PEMAKANAN
Larangan pemakanan yang bolih menyebab kan penyakit jika diamalkan, JANGAN makan serentak (+) makanan seperti dibawah:-

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR AYAM
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU

Jangan makan buah selepas makan nasi, sebaliknya makan lah buah dahulu, baru makan nasi.
Jangan sesekali tinggalkan makan malam kerana sesiapa yang tinggalkan makan malam, badan akan dimamah usia dan kolestrol dalam badan akan berganda.

(Nampak seperti ganjil dan pelik..tetapi memang benar terutama kesannya semasa umur lewat.)

Dalam kitab lama juga ada larangan kita memakan makanan dari darat bercampur dengan makanan dari laut. Nabi pernah menegah kita memakan ikan bersama-sama susu. di khuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini telah dibuktikan oleh saintis yang membuat penyelidikan permakanan. Dalam badan ayam mengandungi ion(+) manakala dalam ikan pula mengandungi ion(-), jika dalam setiap suapan yang terdiri dari ayam bercampur ikan maka berlakulah tidak balas kimia dan ia menghasilkan suatu unsur yang boleh merosakkan usus.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila selesai, disunatkan kita menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda dari yang terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak mudah hadam).

Sama-samalah kita mengamalkannya, semoga mendapat manafaat dan berkat. (Wallahua'lam)

p/s: ni fakta encik apis cri.so, aku xtau nk wat special thanx kt sape....(kire xleh wat reference la)

p/s lagi..encik apis bg ade maksud laen..nk suh aku hafal, nnt kawen tau nk masak ape...hahaha

Thursday, June 3, 2010

apa aku nk jadi nnt??

1 comments
salam 'alaik..

teringat zaman kanak2...bercerita pasal cita2, apa yg aku akan jd time dewasa..

time still kanak2..aku bajet klo umo aku dh 21 thun, aku dh jd matang, xde la melompat, wat gaya xmalu n mcm2, tapi ble dh melalui umo 21, aku xtau mksud matang yg aku pikir time kanak2..

surrounding mmg mempengaruhi gaya berfikir kita..cita2 masa kecik pon dipengaruhi keadaan.. zmn knak2, aku nk sgt jd cikgu, terpengaruh sbb ayah aku cikgu..pastu aku sokmo dok tunggu ayah aku kt skolah..

kemudian ble besar sket, aku terjumpa tulisan2 ayah aku time die jd wartawan dlu....so, aku pon teringin nk jd wartawan..normal la kan??

after tuh, aku penah bercita2 nk jd interior design, nk jd engineer, nk jd arkitek

last2 skali, ble dh dewasa, time isi borang upu after matrik, aku pilih medical radiation, keje di spital yg secara jelasnya xmasuk lgsung dlm list cita2 time muda2 dlu..dh la kos yg aku join ni more pd fizik, yg pada lahiriahnye, fizik time skolah aku pon pling gempak B3..(result spm xmasuk k~)

lagi satu, time kecik2, ktrng berebut nk msuk u mane nnt besar, sume org berebut nk g UM, sbb ayah aku graduate dri sana, skrng xde sape g UM pon akhirnya...n ble dok kt SEMSAS, time kwn2 aku sume target nk g USM, aku je target nk g UM, org laen target health campus, aku target engin campus, last skali, akulah yang di health campus, bkn stkt tuh, akulah di USM..

ok2, aku kembali ke dunia nyata balik...act, sbb musabab aku wat entri ni, aku pikir apelah nk keje afta grad nnt...lepas attach ngn engineer hospital seharian ni, slps mengetahui realiti skrng yg lebih pentingkn transkrip result dri kemahiran, lebih mau tau sape bapak2 kita(kabel) dri mau tau ape kelulusan kita, aku mengeluh..apelah aku nk keje nnt~~~

p/s: new physicist bru enter jbtan radiology hosp selayang...fresh grad, from ...(rahsia), wanita muda jd pegawai..bertuah sungguh rezeki die...bru grad dh ade keje tetap..cume die bkn dri background radiation..hope die cpat blaja...

p/s lagi...mengharap rezeki aku murah gak cm org laen..kang xde keje, aku nk jual kuih kt agensi nuklear, so, ble org tny, aku jwb la aku keje kt agensi nuklear, wlpon act hanya jual kuih..keh3

Tuesday, June 1, 2010

5 comments
salam 'alaik

pernah jumpa laki yg judge pompuan ikot rupa??penah tgk laki kutuk kita dpn2, n kpd org yg cntik, siap menggatal mitak no..

ade jumpe laki yg ckp, korng kene terer speaking dgn nada sinis, tapi english die terabur

ade jumpe laki tny korng byk2, ble korang jwb utk die paham, die ckp kt korng, korang bdk u, jwb ikot skema buku la...

rasa geram je nk ckp, heiiiii...ktrng blaja la mangkuk...aku blaja skolah gak...ko just beruntung ko dh keje je...sko strt awalbb ko abis awal, ..klo aku keje jwtan lagi tinggi pd ko nnt, aku suh ko dok cerut2 bumi je nnt...

ada rasa geram lagi..kalau la boleh...nk toreh2 je muka laki ni, biar ko lak jd org huduh cm aku...geram3...ahahaha..emo3

aku ckp xmau cite pasal kwn kt blog..so, org aku kutuk ni bukan kwn..keh3...biar sume tau, wujud gak manusia cmni

minggu ni..minggu ni..hehe

0 comments
salam 'alaik..

entri ni utk suka2 aje...klo rasa annoy jgn baca...heheheh

sabtu n ahad aritu encik apis dtg k.L, smpainya jumaat petang..so mlm jumaat tu ktrng g mkn kt tmpat die blaja2 dlu...kunun2 agak mengimbau kenangan la, tapi smpai sana, dia terjumpa kwn die, so dorng borak2 dgn agak lama..sbb agak lama kan xjumpa..so just mkn nasi mamak..(mamak lagi)

sabtu ktrng gerak pagi, mula2 lunch kt area selayang, pastu gerak g one utama, sbb en. apis dh menempah tiket tgk cite shrek..punya la susah nk parking..naseb ktrng smpat la masuk b4 cite tu strt...

shrek forever after agak best..ktrng tgk g 3D..tapi agak xde beza kot 3D utk cite ni, maybe cite 3D ni lebih enjoy klo cite yg lebih canggih2..tapi jujur..terasa nk tgk lagi cite tuh..best la..

abis tgk cite, kami g bangi, anta surat, solat2..n lepas tu ktrng gerak g alamanda plak...sbb dh booking tiket utk cite the prince of persia..act, mula2 aku teringin nk tgk cite letter to juliet, tapi ble cek, just beberapa buah je cinema yg tayang cite ni, cm nk ckp cite ni xbrape nk best.. tapi ble tengoj prince of persia, rasa cm xnyesal la tgu...agak3 best..serius~

ahad lak, kami g sepang, bwk en. apis jumpa adik aku(adik aku jmpe abg iparnya..keh3).. so berpandukan GPS, kami berjaya la tiba.pergi mkn n lepak jap..pastu balik, sbb adik aku exam esoknya...

mlm ahad en.apis sudah pulang kelantan...jln2 sudah tamat.hehehe...tp jujur, rasa amat seronok~
 

bila rasa gembira Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal