Sunday, November 28, 2010

me in other perspective

3 comments
salam 'alaik....

"KAK LONG"

"nama kak long saya NUR FAIRUZ NAIM BT ASMUI. beliau lahir 15 Januari 1989. Dia dilahirkan di Kelantan. Dia sangat menyukai nasi kerabu bersama air jus oren. Dia mendapat pendidikan awal di SK Fakeh Abdul Samad, kemudian telah memasuki SEMSAS. kini dia telah berada di Universiti Sains Malaysia di Kubang  kerian Kelantan. Peristiwa paling penting baginya adalah mendapat 5A UPSR, 8A PMR dan 8A SPM. Falsafah hidupnya ialah ingin sentiasa membantu mereka yang dalam kesusahan"
tukang tulis..nabila

ini versi unedit. haha..aku amek penyataan ni dalam buku skrap Salasilah Diri dan Keluarga kepunyaan adik aku Nabila..alah, buku skrap sejarah yang kita buat time form 1...

bila baca apa yang dia tulis..hangin gila aku..mau xmengaku adik..tengok..awal2 lagi dah salah nama... bila pulak nama aku tertukar dengan adik aku yang no 3?????

yang itu aku..sorang lagi yang no 3 
pasal makanan kegemaran, aku boleh consider, walaupun dalam hati aku bila pulak aku suka makan nasi kerabu???haha..maybe sebab mak aku rajin buat nasi kerabu time kenduri2, nak aku makan je apa yang ada..

pasal falsafah hidup xboleh blah...macam Wonderpet kot aku punya falsafah hidup..hahahhaha


ok2, aku xmarah pon salah tulis macam ni..biasa la,dia pon duduk asrama, bila kan masa nak interview aku, walhal dalam "sub: Kaedah Kajian: saya menemuramah semua anggota keluarga untuk mendapatkan maklumat berkaitan diri masing2."

haha...xpelah..ni kredit untuk dia kot..aku teringat dalam buku skrap Salasilah Diri Dan Keluarga yang aku punya, untuk bahagian Nabila, aku tulis hobi dia adalah menangis. bukan salah aku...haha..sebab masa tu dia umur dia baru 4 tahun..xkan hobi membaca pulak kan??hahaha...

Friday, November 26, 2010

2 comments
i love when you start

"hai tehah, assalamualaikum"

instead of

"hye tehah..ngeee"


i love when you ask

"awak sihat ke?"

instead of

"cehat kew??"

i love when you say

"bye tehah..nite ..saya nak tido dlu"

instead of

"ninyte..nk titow dlew.nantok neh"

i love when you quote

"ukhwah fillah abadan abada"

instead of

"bestfriend forever ek"

i love when 

you replying our comment or msg( although it takes time)

instead of 

your lovely boyfriend replying everything on your behalf

i love your good islamic advice

instead your gedik2 plus manja status

i love the old you

instead the new you

people do change..times to times.. when first time i heard you get a boyfriend, i was the happiest person, now, it changed..

"may you change to this person if you do not meet that person???"

i never been good..and i do change..maybe the other person love the old me, and same to me..i love the old you..

2nd marie curie

1 comments
you can called me as 2nd Marie Curie..I do love it..because i think, i will  be the Nobel Laureate(r) for  2 times  in row..
muka aku xsama kan macam dia?? harap2 semangat sama...tapi for sure pegangan berbeza~

*************************************************************************

" pelajar dikehendaki mengisi nombor angka giliran, no soalan dengan tepat diruang yang disediakan. kesalahan menulis angka giliran dan no soalan akan mengakibatkan kertas anda tidak akan ditanda dan anda akan mendapat markah kosong"

AKU: well, tidak semestinya salah tulis segala menda diatas boleh sebabkan dapat markah kosong.. segalanya tak mustahil bila jwb berjela2, tulis angka giliran, tapi still dapat 0. segalanya tak mustahil untuk paper " terapi alur elektron..(well, nama dia mcam gah gila bila translate dalam BM..)

Monday, November 22, 2010

anak malaysia pertama pemenang hadiah nobel

4 comments
Dalam dewan yang cukup indah, bersempena sambutan gah, penyampaian hadiah Nobel untuk tahun 20xx. Majlis yang serba indah.serba gah. Masing- masing berpakaian  yang cukup indah, lelaki dengan kacaknya mengenakan sut lengkap hitam yang cukup elegan. yang perempuan pula, kebanyakkan bergaun kembang yang biasa dilihat dalam cerita fairy tale serta berambut sanggul seperti roti ban. 

sambutan hadiah nobel adalah sentiasa HEBAT. sambutan ni sentiasa menjadi sanjungan, menjadi bualan serta menjadi impian bagi penggiat2 aliran fizik, perubatan, kimia, kesusasteraan dan keamanan Pemenang yang dipilih untuk hadiah Noble adalah dari kalangan insan yang paling memberi jasa kepada sejagat, dan ini merupakan antara pengiktirafan tertinggi di dunia.

suasana dalam dewan
kembali kepada suasana didalam dewan, disebalik wanita-wanita cantik yang berpakaian gaun fairy tale, terselit seorang wanita muda yang berkulit sawo matang, serta bertudung. tidak seperti orang lain, dia memakai baju kurung yang indah. Baju kurung itu melambang asalnya dia. masing-masing melihat dia sebagai budak hingusan, dan tanpa mereka sedari, itulah pemenang hadiah noble kategori fizik untuk tahun itu.

ketika namanya dipanggil naik ke pentas, hampir seluruh pentas bangun untuk melihatnya.. Bagaimana insan kecil dari negara yang kecil seperti Malaysia mampu menewaskan peserta yang terdiri dari saintis hebat dari seantero dunia. mendengar biodata yang dibaca, gadis itu baru berusia 24 tahun, dan bekerja. dan lebih hebat lagi, penemuannya yang diiktiraf sehingga mendapat  hadiah Noble itu adalah ketika berusia 21 tahun. 

berjuta-juta flash gambar singgah dimukanya, dan yang pastinya esok, wajahnya akan terpampang di semua muka depan akhbar utama seluruh dunia, dan namanya akan digoogle2 oleh berjuta-juta manusia.

setelah puas diambil gambar, wanita itu dijemput untuk menyampaikan sepatah dua kata..

(terpaksa ditranslate dari English kepada Malay)
".....(kata2 alu-aluan...ahhh!!!xpenting pon nak tulis). saya sebagai pemenang hadiah Noble untuk fizik, amatlah berbesar hati kerana anda semua mengiktiraf penemuan saya. untuk pengetahuan semua, setiap kegagalan pasti ada kemenangan. walaupun begitu, setiap kesalahan yang dibuat kita, tidak semestinya SALAH..ia mungkin BETUL, cuma kita yang kabur. bercakap dari pengalaman, saya berjaya mendapat teori ini setelah terSALAH menjawab kertas BRAKITERAPI di dalam DEWAN EXAM. demi semangat, saya tunjukkan, walaupun menurut nota madam cheng salah, tapi setelah kajian dibuat, saya betul, dan hari ini, saya adalah pemenang hadiah Noble"

tepukan gemuruh kedengaran..dan pastinya esok, gambarnya akan terpampang dengan berita
hadiah yang dimenangi, selain duit
 "Nurul Fatiehah Asmui, anak malaysia pertama pemenang hadiah noble kategori fizik"


KALAU DORANG MINTA GAMBAR AKU, AKU BAGI GAMBAR NI
some fact: Lawrence Bragg, he received noble prize(physics,) when he is 25th years old..if the really thing happens like the story i create above, so i will be the youngest which received it at 24th..ooooo


tambahan lagi..hadiah noble akan diberi 10th december every year...oo...utk 2010 aku dah terlepas nak jadi calon..2011 cuba lagi..


MEROYAN..EXAM XABIS, TU YANG JADI GINI

Saturday, November 20, 2010

ada apa pada nama??

0 comments
salam 'alaik..

hai..nama saya nurul fatiehah..maksud nama saya cahaya pembukaan...saya xtau apa yang relate antara nama dgn sifat, cuma saya tahu saya pembukaan, awalan..sebab saya sulung dari adik-beradik saya..
mcm manggis kan??

saya selalu berfikir kaitan nama dengan objek..soalan yang saya xpenah dapat jawapan, macam mana buah kelapa laut mendapat namanya??saya kira semua kelapa berada di tanah pantai, jadi, mengapa namanya perlu ada laut..selain itu bentuknya xadalah sebiji mcm kelapa, jadi kenapa letak nama kelapa laut??

selain itu, mcam peperiksaan...siapa yang mencipta perkataan itu?kenapa perlu perkataan itu??saya buntu

satu perkara lagi yang saya pelik, kenapa dipasaran ada tudung namanya tudung rozita che wan??saya baru melihat beliau dalam tv beberapa hari lepas, saya kira rozita sudah bertudung sbb ada tudung namanya, malangnya, dia tampil berskirt pendek...mungkin rancangan yang saya tengok sudah lapuk..MUNGKIN.. mungkin dia sudah bertudung, sejajar dengan penjenamaan tudung rozita..tapi mungkin ..ah..entah la.oh..saya lupa..rumah saya xde astro...=p
ok..saya xjual tudung ni..saya copy je..

nama tudungnya seperti nama tudung siti nurhaliza..bila pertama kali mendengar nama tudung siti nurhaliza, soalan pertama difikiran saya, "sejak bila siti bertudung" dan lebih menarik, soalan sama juga yang dipikir ayah saya...

entahla..mungkin nama tidak bererti apa-apa..MUNGKIN

Saturday, November 13, 2010

first cartoon on television

2 comments
sekarang, rasa sangat semangat tengok popeye... rupanya popeye sangatlah tua, tapi aku xleh identify ketuaannya..cuma lagi tua, kartun dia yang keberapa entah pon disiarkan tahun 1933. dan selepas dok tgk popeye kat youtube, baru aku tau popeye ni bukan series...dia adalah movie pendek dan hanya brjaya dikeluarkan paling cepat pon setahun sekali.. bila dah banyak sangat, sekarang boleh buat series yang macam tak berkesudahan..

oh, sebenarnya, tujuan utama nak cerita ialah pasal cartoon pertama yang disiarkan di television.. umur dia lebih 100 dah..

video


amacam? nak tgk komen2 dan segala mende klik youtube k

i called it study week

0 comments
paper for this sem at 22nd and 24th november..thats mean after raya... so, i used this loooooong study week by going back to home...

the great things is, i do a looot of activities during my 'study week' like

malam himpunan seni at Semsas

jamuan makan2 budak kelas teater sbpik

jamuan utk menti2 cikgu asmui

main2 air at bukit gambang resort

SO MUCH activities, with REALLY SLOW the progression of study..

oh! this is so called my 'study week'?????

i got lot of picture, but dont know why, im bit lazy to upload it...

Sunday, November 7, 2010

jasamu dikenang

0 comments
salam 'alaik...

hari ni OSPE terakhir!!!means, lepas ni x ada clinical, iron lab coat, bangun pagi..hehehe(kenapa bunyi mcm mengada sangat?)

ok2...sebenarnya walaupon dah habis OSPE, xbermakna pon kita betol2 dah tahu semua pasal clinical2 stuff ni..tapi bak kata sape2 ntah, learning process dengan alam pekerjaan berbeza, so, apa yang kita belajar sekarang ni baru kulit je, lapisan luar, basic-basic je...banyaaaaaakkkk lagi bila dah kerja nnt..*doa2 aku dapat kerja yang bagus dalam bidang ni* amin~

OSPE kali ni berbeza la dengan sem lepas..kalau sem lepas OSPE lebih pada basic2 radiology, pasal image interpretation, pasal patient preparation..sem lepas banyak kena igt gambar2 anatomi..

Sem ni kes Radiology semua special procedure...so, soalan lebih pada procedure, klo anatomi yang ditanya pon lebih pada vessel dan image axial..kata special...kalau di Radiotherapy, soalan2 general macam penghasilan x-ray, radiobiology dan semua2 pon masih ditanya. so, junior, nnt simpan semua note 3rd year..hahaha

tq kepada semua supervisor sem ni...Sem lepas pon dorang sangat membantu, lebih2 lagi en.Hasni dgn en. Irwan, dan kak yati. Sem ni pon same, semua la, en hasni, en nazri, kak ida akan tolong bila sebarang kemusykilan yang timbul. cuma OSPE kali ni dah xade en Irwan...(jangan sedih kawan2..hehehe)..kak yati pon sangat baik semalam sebab ingatkan aku dan ekynn ape yang kami lupa time positioning. mereka semua sangat membantu.

en riduan yang sokmo bergaya kejam pon sangat baik time OSPE. walaupon semalam ktrng gelak jahat campur tak percaya, dia bila dia buat penyataan terbuka bahawa "saya xde lah kejam sangat"  tapi sebanarnya dia membuktikan.. walaupon hari ni, pagi2 lagi, aku dah kena ayat  " awak nak penumbuk?" sebab salah jawab, tapi dia jugak yang tolong clearkan bila aku dgn ekynn 'blur' time treatment planning, identify pengiraan aku yang salah tadi, dia yang cakap "bertenang2" bila aku cm stress sebab salah kira MU. so, sangat membantu juga..

terima kasih semua..jasamu dikenang...hehe..(aku rasa ayat aku mcm esok lusa nak grad dah, padahal FYP pon xbuat lagi..hahahahaha)

Thursday, November 4, 2010

korang kan suka perempuan cantik

1 comments
salam 'alaik...

untuk memenuhi kehendak semasa, entry ni...aku nak post gambar2 aku yang paling lawa...paling ayu..sbb trend sekarang, lelaki kan nilai perempuan yang leh dibuat bini dari gambar2 menarik kat fb dgn blog je..disebabkan satu factor, blog aku kurang menarik, dah tolak point untuk aku layak dipilih perempuan pilihan untuk dibuat bini, ni aku buat satu entry khas untuk nak memastikan saham aku tinggi...hahahaha..klo cantik, please vote aku jadi perempuan nak buat bini k...hahahahahahhahahahaha


ayu kan...korang suka kan???

tgk, I pon pandai buat pipi kembang cam U suka
nampak jelas x muka I??I bukan xnk bagi gambar jelas..nnt nampak la jerawat2
ni yang paling cantik kot....kottttt
innocence kan I...kan2?????

ni gambar I tgh posing..lawa kan??

boleh kan jadi perempuan paling ayu???hahahahahahahhahaha

complicated..hahah

1 comments
salam alaik..

"perempuan yang blog dia simple, xda header lawa2, xbanyak gambar sendiri, xde posing2 yang cantikkkkkk, skema je blog dia, maknanya, xde la konon2 tukar ayat, 0comment tu ke 0 budak bucuk2, adalah perempuan yang simple, boring, xde keyakinan diri..."

uwek...aku nak muntah laju2..ni adalah satu luahan hati sorang lelaki bila dia mendefinisikan perempuan. ko ingat, kami yang mcm ko ckp kat atas tu, cam tu ke??hahahahha...maybe la kot bagi korang kami ni simple sgt, keluar mane2 pon pakai t-shirt, kdg2 sarung track suit, tapi believed me, ktrang banyak sangat mende yang terlebih complicated, lebih penting, lebih sejagat dari nak pose lawa2, post kat sini, suruh awak buntang mata tgk kami..hahahahah

tiba2 emo kan??

********************************************************************************
kadang-kadang bila berdepan dengan masalah, kita lupa Tuhan...benda pertama yang kita buat, marah2, emo dan sebagainya yang mcm sebiji ikot cakap setan..aku xcakap orang lain, sbab aku pon mcm tu, maybe korang jarang tgk aku marah2 betul2, tapi percayalah, api kemarahan aku sangat menakutkan! (xpercaya tanya org tu..xp)

hari tu aku hampir baling semua nota2 brachy aku, sebab aku xfaham..aku memang pelik kadang2, sebab kadang-kadang, sebarang persoalan yang terlintas, mesti aku nak cuba tahu jawapan...bila aku xberjaya dapat jawapan, walaupun dah bukak beberapa biji buku dalam bilik ni, aku tend nk jadi gila...(siapa cakap aku simple??nak kena sepak??aku lagi complicated ok...cuma point kita berbeza)

time tu x ingat Tuhan, xingat apa..tahu nak marah...pintu susah nak bukak(sikit) aku dah ahhhh..ahhhh..

aku pon terus baring-baring, konon2 xnak buat apa2 dah...dan tiba2 terlintas..

"hei, aku study xbaca doa...patut syaitan kacau"

aku sengih sorang2, nak kata bodoh x..Doa Mula Belajar yang dok Hafal Time Tadika pon boleh lupa nk baca...padahal masa kecik2, tiap2 kali mula kelas, cikgu kata,

"murid2, baca doa nak belajar"
"bismillah....." kami baca ramai2

Allah...kadang2 terlupa senjata muslim adalah doa...so, jom mula berdoa...doa belajar time kanak2 pon xpe...asal kita ikhlas. Doa ni penting, bukan lah,tiba2, zupppp, dapat jawapan. cuma diberi ketenangan untuk mencari jawapan..

nak bagi doa susah2, aku pon xreti..hehehehe
 

bila rasa gembira Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal