Friday, February 26, 2010

saya mahu jadi cantik.

1 comments

salam 'alaik...

aku mmg btol2 koya xde keje, sbb dok maen kt blog je ni...walhal...ade keje yg lebih penting..cme teringat ape yg aku lihat beberapa ari lepas...terjumpa la seorang wanita cntik yg bergaya tgh bwk brg...aku kira2 mnde tu xde la berat..(aku tgk dri gaya bwk la) tpi tetibe terjumpa seorang laki, n offer nk bwk brg tu sbb kesian kt die....

ble tgk incident cmtu, mcm2 mende yg lepas ter'recall' dlm kepala kecik aku.

sorang kwn aku yg cntik, telah menolong dgn sket2 org lain, n die jatuh sakit....ramai laki tny khabr die...aku yg telah membuat keje itu dgn byk n juga jatuh sakit, slepas aku termiss satu exam penting bru org tny aku cmne...tu pon sket je...

sorng wanita cantik hanya perlu senyum time amek gmbr dlm bilik wlpon bilik sepah, n post gmbr tu, rmai laki yg komen xkesah sepah2, walhal, org lain amek gmbr tempat amat indah tak diamek endah...

haha...dan byk2 lg...byk kejadian tu wat org yg xbrape cantik teringin mau cantik....mau putih, mau kulit gebu, mau kurus, mau pkai lawa2...dan mau semua utk nmpk cantik...aku pon juga penah rasa gtu..

lame2...akal mengajar kite...cantik untuk mereka pandang, cantik untuk menarik perhatian n cantik untuk pujian, sampai ble kite akan tahan...

jadilah diri kite, n biar mereka tidak menilai cantiknya dari rupa paras kita, tapi dari personaliti dan kehebatan kita....

Thursday, February 25, 2010

bukan sekadar ketawa

2 comments
salam 'alaik

kali ni lari dri topik klo rsa gmbira..kali ni topik yg kite kne pikir dlm2

penah xrs, dlu ilmu cpt lekat, ati tenang xgundah, org jarang tgk kite berkedut...tp ble kite tgk diri kite skrng cm dah kontra...penah??

sejak akhir2 ni dh kembali rs cm tu..rasa nape skrng hati rs jahat, mrh selalu bertambah, dan mcm2 lg la pujukan setan ke atas kite?mungkin kite rasa kite masih baek, tp jika byk mende buruk brlaku, maksudnye tu kifarah atas dosa kite....mkin byk mslh, mkin byk dosa nk cuci..

ntah la...myb dosa dah terlebih byk smpai ati jd gelap..akal jd tumpul, dan mcm2 ag

dalam keadaan terasa igin bertaubat, teringat la aku ade risalah yg penah bce zmn skolah dlu....die ckp, klo kite mahu bertaubat, bykkan mandi wajib(utk btol2 sucikan diri), n solat sunat lepas mandi tu...tu nk pastikan kite btol2 suci

n, rasa xterlewat utk bertaubat atas dosa2 kite, yg nampak atau x...just copy dri somebody's blog, ia mengingatkan ape yg dh terlalai

Firman Allah swt: “ Katakanlah, wahai hamba-hambaKu yang berlebih-lebihan terhadap dirinya (dengan memperbuat dosa), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah swt. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Kembalilah (bertaubatlah) kamu kepada tuhanmu, dan patuhlah kamu kepadaNya sebelum tiba siksaan kepadamu, kemudian kamu tidak mendapat pertolongan” (Az-Zumar: 53,54).



Firman Allah swt dalam sebuah hadis qudsi: “Barangsiapa yang megetahui dan meyakini bahawa hanya Aku yang mampu mengampunkan segala dosa maka akan aku ampunkan dosa-dosanya selama mana dia tidak mensyirikkan aku dengan sesuatu”.


Allah swt telah berfirman dalam sebuah hadis qudsi : “ Wahai anak Adam! Sekiranya engkau berdoa dan memohon keampunan dariKu, maka akan Aku ampunkan segala dosa-dosamu. Wahai anak Adam! Sekiranya dosa-dosa yang telah engkau lakukan menggunung setinggi langit kemudian kau memohon keampunan dariku, maka akan Aku ampunkan dosa-dosamu. Wahai anak Adam! Sekiranya kau datang kepadaku dengan dosa sebanyak seisi dunia dan kau tidak mensyirikkan Aku dengan sesuatu, maka akan Aku datangkan padamu maghfirahku sebanyak seisi dunia”.

ntah la...myb bru bukak pikiran aku balik....time2 nk bertaubat ni byk dugaan dtg...mende kecik jd besar, tp myb nk tgk, kite kalah ngn setan atau x...klo same lyan api syaitan...mungkin kite xbtol2 insaf~

(doakan aku wat yg terbaik)

Saturday, February 20, 2010

missed call n forward msg

0 comments


salam 'alaik....

mari mgimbau kenangan2.....

balik umah aritu, dok la maen kelebet2 hp adik2...sje2 bace inbox dorang, sent msg dorng, sbb tau xde mende2 private....ehehehe...dlm inbox bdk2 ni penuh la msg forward yg cute2, yg sweet2 dri kwn kpd kwn,dri shbt kepada shbat...pnuh bermakna n agak nostalgik....n time cuti aritu, adalah sorng hamba Allah yg xpenah miskol pon makwenye me'miskol'i makwenye...n double rasa nostalgik....hehehe


lame btol aku rs xmaen forward2 msg yg sweet n cute, lme dah xmaen miskol2 kwn, nk tgk sape yg akn reply n lme dah xmaen forward msg yg bg kata2 semngt kt kwn2...klo raya pon maen tag gmbr kt fb je, bday pon maen wish kt wall je...jimat~


haha...mende yg lme xwat ni tetibe rasa nostalgik ble tgk org laen wat....mende2 cmni bese kite wat lepas abis spm, abis matrik...masa tu umur masih suci...ble dh masuk u ni, msg kwn2 lme pon jrg...(ye..bizi...haha), miskol kwn2 rasa bdk2 n mcm2 alasan...kdg2 kite cari kwn ble ade problem je....aku xckp kt org laen, sbb aku pon cmtu...huhuhu

klo cek inbox skrng, msg dri kwn2 ciput je...klo msg pon sbb nk tny kelas kt ne, ajak kuar mkn, msg tny khabr ade la sekeping dua...laen sgt klo compare inbox time mude2...msg2 smngt dri kwn2 yg xpenah luput tarikhnye...

ahaha...aku mula rindu mau msg kwn2 cm acik, ckin, ida, bulat, mira, jijah,farah,husna, hanim, joe,tasha, nad, anis,imiey, zeqt, ainun n ramai lg....cme bimbang klo dikata buang tebiat....haha

kepada kwn2 yg masih kerap msg kwn2 kesayangan...teruskan...bimbang bile dh ketinggalan, hanya rindu mampu dipendam...hehe~

Monday, February 8, 2010

akhirnya~

0 comments
akhirnye bermula~
setelah aku wat blg yg ntah2 pape ni dri tahun 2009..(thun lepas) ni la first entry yg aku berjaya post atas alasan2 yg aku pikir logik...hehehe

blog ni myb xmenarik, aku just tulis mende aku nmpk ngn observe...cre pikir aku myb pelik n sbb tu aku suke mend2 pelik...hahaha...

aku tetibe suke ayat ' bila rs gembira'....ntah la nape....

tu je kot...xade dah~
 

bila rasa gembira Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal