Monday, February 28, 2011

MAC

2 comments
salam 'alaik

MAC, kamu sudah datang???

data saya belum habis dikutip

writing thesis belum habis dibuat

nota saya masih belum habis dibaca

masa depan saya belum habis difikir

borang permohonan sambung master masih belum diisi

peluang pekerjaan masih belum dicari

nak sambung jd lect belum tentu layak

saya belum bersedia nak berpisah dengan kawan2

saya belum bersedia untuk hubungan jarak jauh

saya belum bersedia untuk menempuh dunia baru

kalau boleh, saya nak masa lambat berakhir..

wahai MAC, bertahan lama lah kamu..

tolong jangan merindui APRIL...

tolong

i dont care

0 comments
salam alaik~


"i dont care e..e...e..e"


adik aku nabila suka cakap macam tu sambil nyanyi2 bila ktrng gaduh2 kat rumah...kalau aku marah dia, biasanya dia menganjing la mcam tu...selama ni aku ingat dia reka lagu sendiri untuk bergaduh ngn aku..hari ni aku baru tau lagu tu betol2 wujud


dengar sini ye...cuba dengar part i dont care e..e..e..e


aku yang ketinggalan zaman atau adik aku yang advance?

Sunday, February 27, 2011

4 comments
salam 'alaik~


entry kawan saya, cik puan nadia pasal split personality mmg mengancam.. sbb saya rasa saya ada sifat itu..


saya seorang yang extreme, extra dan apa2 yang ex..mende xpelik kot sbb saya extrovert 


saya boleh gembira sangat, dan boleh sedih sangat..


saya boleh konfident sgt, dan boleh down sgt 


kadang2 saya rasa saya best, tapi saya rasa saya sangatlah annoying...


sape2 pernah rasa annoying dengan diri sendiri???? -_-

Saturday, February 26, 2011

tunggu dan lihat

1 comments
"luaran nampak innocent, tapi dalam xde lah baik sangat..."

penyataan tu tepat untuk aku... aku biasanya jenis pemerhati jugak..suka tunggu dan lihat sesuatu mende...kira kalau selama ni aku buat2 gaya no comment, normal bukan no comment sangat..tapi lebih kepada tunggu dan lihat

-aku suka tunggu dan lihat orang yang meniaga jenis2 MLM kat fb..tengok je dia cakap gebang..melayu xmaju la, susah nak kaya kalau xnak berubah la, apa2 la... ramai yang extreme akan LIKE atau akan KUTUK mati2...aku tunggu dlu...pikir..predict...lama2 bila dan berbulan xupdate pasal hei melayu jangan jadi penakut, xjoin ini itu ini itu...aku senyum jahat sorang2... 

- aku suka tunggu dan lihat jenis2 orang yang papa, mama love u la...papa..papa...papa...bukan apa, orang tua kata kalau melampau sangat nak menunjuk2 gtu, orang kata xlama... kalau dah sebulan xde papa mama papa mama, status dari married tukar jadi single, aku senyum jahat sorang2

- aku suka tunggu dan lihat untuk mende yang tiba2 glemer serta merta...gah bila hebat...orang kata mudah naik mudah turun..bila dah sebulan jatuh tbe2...aku mcm senyum jahat juga

- aku suka tunggu dan lihat orang yang hari2 emo, post kat fb, hari2 semua orang salah...hari2 die je yang betol...tunggu lama sket, bila aku dah pham perangai menjengkilkan tu, sape2 orang yang komen die slalu, yang like status die, aku delete dengan senyum jahat jugak

aku sedang menaip dengan mata separuh terbuka...malam ni post..kalau esok rajin, aku edit balik

Thursday, February 24, 2011

Rahmat air

3 comments
salam 'alaik

air sangat berguna untuk
-mencuci
-mandi
-menyejukkan badan
- memasak dan sebagainya.

kita bertuah sebab berada di Malaysia bukan Somalia bukan negara dicatu kemudahan asas..so, air tu macam benda mudah, kurang dihargai..

hari ni satu usm xde air, tangki pecah  bocor.. susah bena nak dapat air

baru sekarang nak insaf..pikir tentang rahmat air...



ah!gayanya aku kene kembali ke zaman semsas..selalu xde air dan selalu tarik air paip bomba untuk mandi, walaupun air tu kuning dan lama terperap dalam paip tu..kot

Thursday, February 17, 2011

kita bukan patty yang hanya tahu tdo…

1 comments


“ingat, kita semua mampu mempunyai impian kecualilah kita patty yang hanya tahu tido”


Hahaha…ni ayat aku amek masa dok layan tgk spongebob..episod cite pasal impian mr crab n Eugene..aku xnk ulas byk pasal spongebob sbb satu, korng leh tgk sendiri, n dua, aku bukan nk cite pasal cite spongbob sbnrnye…huhuhu


Semua orang haruslah mempunyai impian(ish, intro karangan zaman skolah..xbest2) act, btol la..sume org de impian..yg bezanye pe impian tu, realistic ke x..myb bg pencuri, die nye impian nk btobat ke, or nk jd penyamun ke..ne kite tau…huhu..aku nye impian yg realistic tu cm bese2 je..klo aku ckp pon mst ckp, alah, mende biasa la tehah..tp klo tny aku pasal impian unrealistic or impian pelik aku, ade 2 mende je..aku nk ade talkshow cm racheal ray,(yg first) n nk ade company komik ats name i.e.a corp…rmai xtau, iea ni aku amek dri name aku..f.a.t.I.E.h.a.h.A.s.m.u.i.. bukan gabung name ngn org len la..talkshow sbb aku suke bckp n interaksi ngn org, n syarikat tu lak, sbb aku suke bce komik..lukisan aku xde la cantik sgt..lukisan comel bdk2 je..tp aku nk gak la de komik sendiri..hahahaha


Selain impian, mde yg berkaitan ngn impian delah mimpi…lps de due tiga kajian xformal dri aku, sbnrnye mimpi kite ni sgt ajaib n pelik n mcm2 lg la tp tolak la mimpi merepek yg tau2 dh merepek..(aku sokmo tdo lena, lpe aku de mimpi ke x, kdg2 je igt) Mimpi kite de 2 jenis, warne warni or itam putih..mkin warne warni, mkin kreatif org tu (yg aku sure..aku warne warni, aku igt aku pakai bju biru dlm mimpi aku..kakakaka)


Keajaiban mimpi


1) déjà vu – penah dgr pe déjà vu??? Aku bg mksud mudah…ble de satu situasi blaku, kite rs kite dh lalui situasi tu dlm mimpi sblom ni..mean, mimpi mendahului incident sbnr..dlu2 aku xtau de istilah ni, aku penah kne mende2 cmni, tp aku kte perasaan aku je..aku xtau mende tu normal,aku igt aku abnormal..tp ari yg aku tau aku normal time skolah, f4.time tgh jln ngn jellia kt floor, tetibe jellia berenti kt dorm pet ah..die tgk lme kat slpar dpn pintu, n ckp, hah, aku de mimpi mnde ni semalam..n aku tau aku normal…


2) lmbang rindu or mende kite suke- klo aku teringat kt kwn2 zmn matrik, zmn skolah..hatta kwn2 yg dpn mate skrng(cm bdk kos aku, pdhal jmpa ari2..nk gak msuk mimpi aku..ish3), bese kite akn mimpi mende tu..tu mksud kite terlebih pikir psal dorng..(erm..eh, xkn aku terlbih pikir lak??)


3) bg alamat- de org de keistimewaan ni, dpt alamt dri mimpi, cm umi aku,klo de org rapat2 nk meninggal, die akn mimpi mlm tu, org tu wat kenduri besar2, tp die dok tepi pintu je.. cth, mse arwah che’ aku ninggal dlu, mak aku mimpi che’ aku wat kenduri..bgun tdo die nangis…pastu die kte che’ dh xde..xlme lps tu..maksu aku tepon ckp che’ xde…


4) bg petunjuk sket2- aku xtau la sme x ngn alamat, tp zmn mude dlu…zaman cite2 aku nk jd engineer, aku de mimpi aku blegar2 kt spital..cm keje kt spital or something cmtu..bgun2, aku rs pelik la…npe tak kt dpn mesin ke keje cm engineer ke…skrng aku tau kot


5) bg jwpn- klo wat istikharah…kdg2 nmpk jwpn dlm mimpi…
6) mainan syaitan-mimpi bese tmbh2 lg nk dkt subuh…haiyak..cm mimpi g jumpa nino..aku nye la bengang, nape la mimpi tu dkt2 subuh..klo awal sket…leh r date lame2….kakakakakaka


hmm..ckp pasal mimpi mmg xleh abis..smpai ble xabis..teringat aku zmn skolah dlu, de satu tazkirah, ckp pasal ilmu bce mimpi..zaman nabi dlu..shbt nabi mimpi pelik, so die g la tny org bijak pandai…dorng bg ilmu…klo mimpi mende2 pelik, bngun2 tu jgn cite kt org lg…bukak Quran secara rambang, n ayat first kite jmpe tu mksudnye( btol ke x..wallahualam..)tp rmai penah cbe..hasil die btol…aku pon penah cbe..tp mimpi aku tu mmg merepek..mmg tau xde mksud..kire mmg mainan syaitn la kan, tp sje la kan..org cm aku kdg2 suke tgk bukti(Ya Allah, kdg2 agak teruk kan??) tau x, aku dpt yat pe??? Ayat tu tulis… 

sesungguhya syaitan …..myesatkan manusia”..

aku terkejut.cuak22..lps pd tu aku xwat dah, biar pon cmne pelik mimpi aku…sbb aku xnk tau sume rahsia yg aku xnk 
tau…huhuhuhuhu

ni entry yang super lama sbnrnye. dari blog dlu

antara NUSYUZ dan DAYUS

5 comments
Bini-bini sekarang berani dan terbuka cakap

"saya xboleh dengar lagu ni..saya teringat dekat bekas pakwe saya"

atau yang worst sket

"walaupun kita masing2 sudah punya keluarga, tapi saya masih sayangkan awak..masih teringat kenangan lama kita"


nampak gayanya, orang sekarang dah lupa hukum TUHAN? apa istilah untuk isteri yang memberi hatinya kepada lelaki lain sedangkan dia sudah bersuami??

NUSYUZ??

ataupun yang paling best,

"suami saya sporting...dia xkesah saya dok ingat pakwe2 lama"

istilah apakah?

DAYUS?

semoga Allah menetapkan hati kita dan membuka kebenaran kepada jiwa kita dan dijauhkan dari kemungkaran

Tuesday, February 15, 2011

sebab kene tag dengan mira~

12 comments
ni entry aku untuk  kak long (mira) yang rajin mengetag..sebab dia baik dan rajin dan mmg betol ingatkan aku pasal kene tag ni,aku jwab la..hehe


Once you have been tagged, you are supposed to write a note
with 25 random things, fact, habits, or goal about you.
At the end, choose 25 people to be tagged.
You have to tagged the person who tagged you
If I tag you, its because i want to know more about you





You want to know about me???Because of you, I will answer this=)Thank you 
Here, 25 random things about me: 
1. nama betol(xtipu) adalah nurulfatiehah...name panggilan ade tehah, cacing, kuha atau k.long...^^
2. lahir tengah2 bulan Jan 1989.. budak lompat, tapi rasa xbeza pon sbb lahir bulan 1
3. lahir kat kelantan, bcos both of my parents dari sane..hehehe
4. saya suka SEMUA warne sebenarnye....tapi yang paling rasa sesuai dgn jiwa purple dan biru~
5. anak sulung dari lima..(aku sulung..mmg sulung) 
6. saya kanak2 yang sangat pot pet cik cik, tapi xde ramah sgt kat semua org
6. saya orang yang jenis semua mende nak cuba...tapi xpernah betol2 mahir dalam ape2 pon...
7. agak lemah dalam bahasa...pernah belajar bhasa jepun(skolah) dan arab kat U...tapi hakikatnye, tak  mahir2 pon...time lower form, selalu dapat xA, yB dan 3 C..C for Malay, English and Japanese 
8. makan ikot mood..kadang2...BANYAK sgt..kdg2 xnak makan...dan paling normal, just betol2 minat dekat masakan melayu...western mcm kureng sket
9. digelar happy go lucky...susah marah dan saya sangat menakutkan ketika marah atau diam sgt(normal kan?)
10. saya suka jadi ketua, tapi saya bukan pemerintah yang baik...saya jenis yang nak settle sendiri, tanpa gune tenaga anak buah..(so, each project, jadi anak buah aku yang paling mudah dan dalam meeting aku yang paling relax)
11. sangat suka mencapap...(ok, itu semua tahu)
12. xde fashion sense. bagi saya menutup aurat bukan fashion.ia tuntutan
13. tak suka orang kritik2 saya pasal pakaian..sebab saya jenis xkesah tentang pakaian, kalau orang cakap2 pasal baju, rasa mcm hei! dan terus bad mood...(aku xpernah kutuk pasal baju korang tau)
14. self-motivated. saya orang yang mmg totally depend pada diri...akan berubah bila diri kate, "hei, ko kene berubah" klo org lain suruh, rasa mcm hmmmmmmmmmm.
15. agak keras kepala..
16. jenis tak penyabar..kalau baca novel ke, tgk movie ke, mende yang paling nak tau adalah ending...bile ending cm mengikut piawaian, baru proceed pada plot
17. serius dalam certain aspek...kadang2 nmpk mcm rude...sangat xsuke pada mende2 gedik dan gelenya dan "shaye rashe shaye shomel begini"..
18. xminat shopping mane..beli sebab perlu dan ade mood..
19. BUTA muzik..bukan setakat suara xsedap, xpandai nyanyi, main alat muzik pon xtau langsung..hatta rekoder 
20. suka melukis...tapi lukisan saya mmg kanak2...xpandai langsung potrait
21. minat main game..tapi tgk jenis game la..prefer sesuatu yang menggunakan otak
22. tak ada minat yang extreme. saya xpernah betol2 minat penyanyi ke pelakon ..kira saya xde oppa atau 'abg angkatku~'
23. totally doesn't like controversy. 
24. tak suka word conspiracy...nowadays, semua mende conspiracy.sini conspiracy sana conspiracy
25. lahir dalam  keluarga sastera(both of my parents are writer...tapi saya lain kot..saya sangat suka sains~

Alhamdulillah..sampai juga ke garisan penamat...ade ke mende2 yang korang rasa sangat xbetol?


hmmm..nak tag 25 orang? nak ke? xnk ke? kalau aku tag, korang jawab ke??nak ke? haaaaaaa~


ok2, aku tag la kwn2 kosmate mcm cik nimnim, cik kaki panjang, cik doraemon, cik  snow2 (ke salah nickname?...


cik nisah biomed yang rajin, cik lea yang hepi sokmo dan kawan2 usm yang jauh lagi rajin dari aku


adik aku cik Taj mahal


kawan2 skolah mcm cik Zie, cik kak long(dah jwab kan?) cik..


ah...dah cukup 25 kan???hahahaha..aku xpaksa tau...just list je untuk cukup 25 orang~


(aku copy je dari k.long. paste..sbb tu tulisan xbesar mane.malas nak adjust..keh3)

Friday, February 11, 2011

Ima

1 comments
"jelik" sebaris ayat yang keluar dari mulut Ima.


malam ini, seperti biasa bertemankan alunan lagu, keluh kesah corong radio, jari Ima menari-nari di atas papan kekunci komputer. matanya memandang kedepan, cuma kadang kadang brpisat2 menahan kantuk. bunyi dari radio usang yang telah lama berjasa menganggu fikirannya.


" patutkah anda kembali kepada bekas teman anda?"


Ima mengigit bibir...berbagai reaksi telah diberi oleh para pendengar setia.. Dada Ima berdebar2..aliran darah menjadi laju, dan 


"arghhhhh"
Jeritan Ima memecah hening malam.


***********************************************************


Barang yang lepas hai jangan dikenang
kalau dikenang hai meranalah hati

"ko ingat ni cerita melayu ke??berjanji hari ni, tahan bertahun2"
"mana aku tahu mende jadi gini..aku ingat...."
"ko ingat mende xleh berubah?? pantai boleh pasang surut, ni kan pulak hati manusia"
"huhu..cukuplah...ko ni kawan aku ke kawan dia..kenapa menangkan dia"  ngongoi Ima

Iza terdiam..direnung Ima dengan pandangan dalam...mengharap Ima mendapat pengertian. Dia bukan kejam..langsung tidak.. Dia bukan mahu menangkan sesiapa, cuma dia mahu Ima sedar, Ima paham.

sebelum Imran terbang tinggi ke negara orang,  Imran berjanji mahu sehidup dengannya, walaupun apa pun rintangan. tetapi Ima menolak. Ima takut Imram berubah hati. namum kesungguhan Imran menyebabkan hati Ima memilih untuk percayakan Imran walaupun mulut Ima meminta tiada janji yang dilafaz.

hari ini, kata mulut Ima menjadi benar. Harapan hati Ima menjadi punah. Imran hanya lelaki biasa, tidak mampu menolak takdir yang ditentukan untuknya.hari ni, Imran menghantar warkah khas untuknya. meminta diampunkan khilafnya menabur janji. sebaris ayat dari Imran menyebabkan seluruh tubuh Ima menjadi lemah.

"Ima, semua ini bukan ketentuan Imran...apa ko xpercaya kepada ketentuan?kepada Qada Qadar??"
"tapi, dia berjanji"
"hei kawan..bangun!ni bukan zaman kanak2...ini REALITI"

***********************************************************
topik kisah cinta itu masih hangat diperkatakan di radio..rata2 pemanggil wanita merayu2, supaya bekas buah hatinya kembali kepada pangkuan mereka walaupun rata2 dari nya telah menjadi milik orang. Ima jadi bosan mendengar rayuan2 itu. tangannya lantas mencapai telefon bimbit, badannya disandarkan, dan segala beban dilepaskan.

"halu, saya Ima dari sini..Pada pendapat saya, buat apa mengutip kembali menda yang ditinggalkan. mengharap kepada sesuatu yang tidak berkepastian..dan yang teramat penting, bangkit menjadi insan yang lebih hebat yang dia tidak pernah sangkakan"

p/s: ni memang cerita rekaan..dapat idea sbb bosan dengar topik suria cinta semalam, pastu yang telefon tu bukan solo lagi dah...bini org pon ade..
0 comments
the most important thing when you be the eldest one in the family, you need to be fair...you need to be good to the both side, which parents and siblings

you need to considered them in everything, need to know their mind and need to be the one who-can-solve- everything

when they do wrong, you need to be the one who always in their side, asking why the do that thing, help them with no blame to anyone...

honestly, that the most important part to be done, and it also the most difficult thing to be done

Thursday, February 10, 2011

bakal isteri solehah dan gorgeous

0 comments
salam 'alaik~

nama tajuk tu bukan merujuk pasal aku...(malu2 kucing) tapi pasal ktrng punye group pentomin sempena hari untukmu wanita tahun ni...aku memang xbwk watak yang penting pon sekadar sampingan jadi wanita cantik (yes!) dan peladang yang menari serta pemain alat musik kecing kecing...tu pon msuk last minute, konon2 harapan nk jdi pokok2 keras aje..

harapan nk bina sweet memory mmg menjadi thun ni..biasa2 thun dulu2 mst xde rezeki nk join mende gini..first year sbb bdk2 lagi, second year bizi sbb kepala projek, 3rd year g K.L..

thun ni yg best sbb ade cukup wakil 8 kos dari 8 bdk degree ppsk, pastu ditambah geng yg sporting pastu menang pulak..johan tu

haritu mmg gila2..ade kak huda yang rajin melatih, haida yang cool, dan sume2 yang saling membantu....

dah2...aku mmg xde sumber khas nk tulis...gmbr pon xde...nk import gmbr dari blog kwn2 kan kene saman harta intelek plak..so, korang tgk je la kt sini, sini jugak dan situ..hehehehe..situ xde..aku gurau je...


bye2
0 comments
perkara ini akan berakhir...

saya sudah penat berfikir tentang itu

tunggulah sampai saya ada kehidupan sendiri, xlama lagi.

dan saya janji ia akan berakhir

Monday, February 7, 2011

celebrate!

7 comments
aku ngn Nabila...korang boleh beza kan mana aku, mana Nabila...sbb byk kali orang tertukar kami..T.T

Ikhwan, Fairuz, Iqbal
ayah dan umi
nabila yang kelaparan

budak mengada=Ikhwan

Aku yang sopan...dan matang~

Iqbal dengan gaya terpaksa berlakon matang



Fairuz dengan gaya anak yang ceria






tiga bunga..oh..bunga2

aku yg semenangnya kejam

terpaksa cover sedut air byk sgt

tangan2 kelaparan


entry kali ni bergambar byk..ni time family dinner la..

tema konon2 formal..(konon2)
ni utk family la..kire celebrate semua skali serentak~

29th years anni ayah ngn umi (5tahun bercinta, 24 tahun kawen)
birthday aku ngn fairuz(bdk yang lahir bulan 1)
kejayaan fairuz n sbb die bakal terbang ke Taj Mahal   India, Insha Allah, tengah atau Ogos tahun ni

Thursday, February 3, 2011

Kisah Jumaat

2 comments
salam 'alaik

"teman lelaki saya sangat romantik awak tahu" kata Mek Jah dengan bongkak

"kenapa, apa yang dia telah lakukan?" Mek Mie bertanya dengan penuh teruja

" Dia sanggup ponteng solat jumaat sebab nak dating dengan saya. Hebatkan dia??" angkuh dan bangga nadanya.

******************************************************

Ibu : walaupun awak seorang gadis yang cantik, tetapi ibu tetap mahu awak berkawin dengan lelaki melayu.
Ina : melayu bagaimana? yang persis cina atau persis india??
Ibu : bukan..kedua2 nya tidak penting..yang penting dia membawa nama melayu, dan tahu bersolat jumaat

******************************************************

" saya bakal mendapat lelaki yang alim.."

"definisi alim bagi kamu??"

" dia menjaga solatnya, dan dia tahu waktu untuk bersolat jumaat"

******************************************************

kesemua cerita rekaan saya..semua..cuma idea datang dari realiti kehidupan...

biasa saya dengar orang melayu tidak dapat bersolat jumaat kerana majikan tidak membenarkan mereka, tetapi malangnya, apabila sebuah pasar raya yang memang ditutup rapat ketika waktu solat jumaat, pekerja2 lelaki melayu melepak2 ketika orang Islam sedang menunaikan kewajipan.

ada yang berdating dengan bangga, dan ada yang berpeleseran dan konon2nya pura2 alim bila kami melewatinya

" eh, mu tau mano masjid??aku nak g semaye jumaat" bual dalam gelak jahat

wanita..periksa teman kamu..jika solat jumaat yang sekali seminggu pon tak dapat dijaganya, apatah lagi untuk menjaga kamu seumur hidupnya
 

bila rasa gembira Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal