Sunday, May 23, 2010

orang pantai timur~

1 comments
salam 'alaik..

arini berjalan2 ngn eton n lela(my new housemate) ke greenwood..greenwood hanyalah pekan kecik di gombak..ktrng bukan nk nyopping pon, cume nk teman lela cri tiket nk balik kelantan cuti wesak mgu depan..otw nk pergi, pakcik teksi yg bwk kami byk bercerita, tau2 lg kami org pntai timur-aku(kelantan-pahang), lela(kelantan) n eton(tganu). dan pakcik sgt byk bercerita~

pakcik : org pantai timur ramai merantau dtg cni, nape ye? klo nk kaya kat mane2 boleh
lela : (aku lupa ayat sbnrnye, cuma ringkasan la ni) hehe..btol2, sbb cri rezeki
pakcik: klo g spital selayang, separuh nurse2 kt ctu tu org pntai timur, xcmpur yg keje bhgian lain..tu xcmpr yg bukak kedai mkn, lebih 500 kot selayang saje

highlight aku sepanjang dlm teksi bkn ayat lela act(sbb die ag peramah dari aku act, xD), tapi fakta statistik yg pakcik teksi bg..maybe pakcik betul kot, sbb kt department radiologi cni, staf ngn student2 praktikal pon ckp kelantan..suasana die wat aku rasa xlari pon dlm idup sebenar, cume xbrape sdp nk dgr ble kite ngutuk org yg xtau ckp kelantan dlm bhasa kelantan.

kdg2, sbb terbiasa deal ngn patient kt husm ngn ckp kelantan, aku terbwk2 ckp kelantan..skali tuh, aku tercakap kelantan ngn sorang makcik,n terus aku tukar ngn melayu bese,tapi makcik tuh plak ckp kelantan ngn aku..hehe..agpon, kt husm, agak familiar ckp kelantan, smpai doktor foreigner dri pakistan pon ckp, makcik, ok sebeta deh..(makcik, tahan sekejap ye) ..hehe

kat rumah sewa ak pon..sorang je akak yg bukan dri pantai timur, yg lg 7 org sume dari sna..hehe..so, ckp kelantan ajela kt umah..

lame2, aku takut, aku lupa aku dok selayang..n ntah2 sok lusa aku jumpa mamat bangla speaking kelantan ngn aku...hahahaha

Friday, May 21, 2010

what is inside my body?

0 comments
salam 'alaik~

ketika muda2,(bukan lebih kepada muda sebenarnye), aku teringin mahu tahu ape yg berada dalam badan aku, bagaimana keadaan dia, bentuknya, adakah dia berfungsi dengan tepat dan bermcm2 lagi lah...maksud aku lebih dari anatomical dia..so, ble dah meng'attach' di jbtan radiologi, aku dh tgk organ2 dalaman org lain(mean dari radiographic image dia lah, xkn la real2 punya kan??)

kadang2 aku agak jeles ngn teringin nk merasa sendiri pengalaman menjadi org yg 'di x-ray' or di'gamma-ray' kan or 'di-mri kan' atau di 'ultrasound kan'..mudah cite nk merasa sendiri pengalaman2 patient, mcm mane rasa berada dlm terowong MRI, ataupon berfikir body kite di'slice2kn' oleh CT-scan, ataupon paling busuk pon, having ultrasound..sebab kdg2 belajar dri penglihatan xsama dengan belajar dari pengalaman..

oh, seorang wanita muda yg agak cantik,(mempunyai sepasang mata yg 'shiny n hazel' , and sexy-wavy black long hair) datang untuk membuat pemeriksaan abdomen CT-scan. dia masih terlalu muda, myb 3-4 years older than me..ok2..dia agak sempurna, tapi aku lebih tertarik minat dengan kad appointment die yg kelihatan lebih tebal dari mana2 patient seusia dengan nya..ok, so, aku belek2, she was undergo so many clinical test-CT-scan, angio, ultrasound, normal x-ray, blood test and what so ever, and aku terkejut tgk die pengidap breast cancer(one side mula2..ok,die dh menjalani treatment chemo ape la, tapi cancer to spread agak cepat, so skrng dh both side..

walaupon agak melanggar etika bercerita pasal patient di'blog' tapi yg menyebabkan aku berfikir, kdg2 xsemua pengalaman harus dicuba...seharusnya aku bersyukur, bukan menjadi org yg berdepan dgn mesin utk mengetahui apa yg xkena dlm bdn aku

Monday, May 17, 2010

copy dari nisah..hehe

1 comments

TEN HOW'S:

How did you get one of your scars?

jatuh longkang..hehehe

How did you celebrate your last birthday?

kwn2 med rad celebrate kt dpn masjid putrajaya..n 'my uncle' blanja mkn steamboat..hehe~

How are you feeling at this moment?

penat, baru balik keje..(*-^)

How did your night go last night?

melepak kt dpn tv, tgk mentor..xmampu nk kuar.hehe

How did you do in high school?

oh...saya budak baik..so baik!!

How did you get the shirt you're wearing?

xtukar ag baju keje..baju kurung, hadiah mak ajik..hehe

How often do you see your best friend?

hehehehehe..ramai ni, nk jwb yg mane??


How much money did you spend last month?

huhu..sgt byk..300 lebih??byr sewa, beli brg nk idup tmpt org.

How old do you want to be when you get married?

next year??keh3..haha(gelak smbil guling2).

How old will you be at your next birthday?

sudah 22...tahun dpn..hehe

NINE WHAT'S:

Your mother's name?

che norsiah che omar~

What did you do last weekend?

mandi sauna kt umah sewa

What is (are) the most important part of your life?

mcm2..mkn pon penting..kartun pon penting, ayah umi pon penting, apis pon penting???ahaha

What would you rather be doing?

balik usm dri jd org k.L..ahaha..nape la syazwan mau jd org k.L?konpius..

What did you last cry over?

heheh..time cuti..adelah nape

What always makes you feel better when you’re upset?

tido.tu je..pas tdo, aku dh lupa dh sedih2

What's the most important thing you look for in a significant other?

know im here

What are you worried about?

erm..ape nk keje nnt pas grad(maju kehadapan aku ni..hehe)

What did you have for breakfast?

nescafe utk xbg ngtok..cmpur biskut ke roti ke...

EIGHT HAVE YOU'S:

Have you ever liked someone who had a girlfriend/boyfriend?

real life..no

Have you ever had your heartbroken?

ahahahahahaha~

Have you ever done something outrageously dumb?

erm..penah2..nseb la..

Have you ever been back stabbed by a friend?

erm???ade2...time blatih silat.serang dri blakang..keh3

Have you ever read an entire book in one day?

penah2..novel utk zmn muda komik utk zmn skrng..ehehe

SEVEN WHO'S:

Who was the last person you saw?

my rumet..hehe

Who was the last person you hangout with?

eton.(a.k.a rumet, kerja mate)

Who was the last person to call you?

new housemate, lela

Who did you last hug?

erm??tiang??

Who was the last person you texted?

ehem3..hehehe

Who is the last person who texted you?

same person too..hehehe

Who was the last person you said "i love you" to?
same as above..lalala

SIX WHERE'S:

Where does your best friend live?

dalam nanas??hehe~

Where did you last go?

mydin selayang..cari air, bru balik keje..hehe.

Where did you last hang out?

tempat keje kire hang out x??keh3.kt gambang waterpark..ngn famili..hehe

Where do you go to school?

skbatu lapan, semsas kuantan. matrik phg kuantan, usmkk,kelantan~(bukan niat nk senaraikn kuantan..hehe

Where is your favorite place to be?

atas pokok,eh bwh pokok rendang yg leh tdo~

Where did you sleep last night?

atas tilam, kt umah sewa, no 16,lorong 34...tit..tit..tit

FIVE DO'S/DOES:

Do you like someone right now?

hahaha...bkn like aje kan?

Do you think anyone likes you?

haha...agak la..agak la

Do you ever wish you were someone else?

xwish byk pon..just nk jd watak kartun, eh, willy wonka pon ok

Do you know the muffin man?

sepupu aku belah jauh2

Does the future scare you?

siapa yg xtakut ngn mende yg xtau??

FOUR WHY'S:

Why are you best friends with your best friend(s)?

sbb sy best..(nada iklan)

Why did you kiss the last person you kissed?

sbb family aku, syg la~(cium pipi2)

Why did your parents give you the name you have?

fatiehah=pembukaan..anak sulung dorng..hehe

Why are you doing this survey?

sbb bace nisah post best2..hehe

THREE IF'S:

If you could have one super power what would it be??

kuasa jin super power..keh3

If you could go back in time and change one thing, would you?

hurm??klo ubah mende tuh, sluruh idup berubah gak kn??hurm3??

If u were stranded on a deserted island and could only bring 1 thing, what would you bring?

pelita jin aladdin..hehehe

TWO WOULD-YOU-EVER'S:

Would you ever get back together with any of your ex's if they asked you?

xpenah ade ex..ade sorang tu je..hehe..tapi klo aku ade ex..xkn mungkin kot

Would you ever shave your head to save someone you love?

cop2, nape kene botak kepala aku??die nazar atas name aku kah?

ONE LAST QUESTION

Are you happy with your life right now?

im happy~hahahaha

Friday, May 14, 2010

mula terasa ketuaan~

0 comments
salam 'alaik..

tiba2 aku mula perasaan usia yg semakin meningkat..hehe..aku xperlu menilik cermin nk cri tnda2 penuaan utk nk tau aku dh tua,(maybe klo tgk cermin aku akan ckp, hey, aku nmpk sebaya ngn adik aku..keh3), dan aku xperlu check bone age utk tau aku dh tua.(bunyi cm sdikit klinikal kah??haha), cme sebijik msg dlm henpon yg mengingatkan aku dh tua.

penghantar: aku
penerima : ikhwan(adik aku)
msg : mcm mane orientasi?ok ke?

tut3...setengah jam selepas tu

penghantar : ikhwan
penerima : aku
msg : ok la. cuma agak penat sket.huhuh

aku reply dgn gelak aje..ok, adik aku bru seminggu daftar matrik. matrik phg gak, mcm aku (mane tumpahnye kuah klo xke nasi~)

terasa mcm baru je aku mengangkut barang, meninggalkan hostel semsas yg diduduki 5 thun, rasa bru je dftar matrik, jln senyap2 time orientasi takut kantoi lmbt ngn fasi, rasa mcm bru kejap perasaan berbunga2 menuju dewan kuliah, dan rasa amat baru menangis berpisah dgn rakan2 matrik..dan masa dengan cepat berlalu, sampaikan adik aku yg no-4 pon masuk ketempat sama jugak..

oh..begitu cepat waktu berlalu, dan perkara2 yg berlaku mengingatkan diri yg xlg semakin muda..oh~

p/s: utk my bro, go2...boleh buat punya..semua org boleh, awak pon boleh...yakin2
utk aku lak..go2..lg 5 minggu praktikal..hehehe

Thursday, May 13, 2010

tertukar anjing dan kucing

1 comments
salam 'alaik

L.I ditempat baru mmg menguji kesabaran la..uji keberanian ag..hehe..

ok, masuk hari ni dah hari ke -4 L.I(latihan industri) kt jbtan radiologi, hospital selayang..jujur, kat cni agak menyeronokkn sebab staf2 yg friendly n supervisor pon baik..overall, sepanjang ni nice je cme kdg2 ble xde keje dh, quite boring, sbb kt cni kami xleh handle patients...(hurm???)

masalah kt radiologi bleh kate xde la, cme masalah mkn je yg ketara...skrng sewa bilik kt selayang utama..housemate baik, jiran ade tegur, anak2 jiran(aku mmg xmalu kan) pon leh borak2..cume makan je aku lemah..

kt spital ade 2 kafe, bleh thn aje..cme satu kafe ramai pekerja foreigner, satu lg mskn die bese2...tapi leh la mkn..kira setel la kt spital, tapi ble balik umah petang je yg masalah..ari first aku pusing cri mknan area selayang utama tuh, pusing2 satu je kedai(act gerai) yg mknan melayu, bkn fast food, tapi mlgnya, bkn dri malaysia pak..tapi xpe..nseb leh mkn kan??

2 hari mkn ctu, smlm ade pasar mlm..aiseh, sepanjang tu aku jmpe gerai non-muslim je..mane muslim nye??jln punya jln, upenye slh masuk..sebelah satu lg bru bhgian muslim..tp nisbah die 70:30..(yg 30 tu muslim......)

arini nk gak cri gerai melayu, aku jln kaki ngn eton smpai tman intan baiduri, sepanjang jln besar tu. byk gle jumpa anjing..mulut aku dok berdoa je jgn la dikejar anjing..mula2 nmpk anak anjing berkeliaran, aku rilek je igt kucing, tgk betol2 bru tau anjing...smpai ble jmpe kucing pon, aku igt anak anjing lg....huhuhuhu..akhir jumpe sebijik je kedai tp rasa nyesal jln kaki utk mknn itu~~

ble balik rumah, cite kt housemate,isma.

aku : penat gle cri makanan, smpai intan baiduri
isma: nape g jauh sgt?
aku : patut kt ne banyak kedai melayu??
isma: taman bidara la..
aku :hahaha

act, isma penah ckp kt aku kt ne nk cri mknan, tapi aku slh tukar name taman bidara ngn intan baiduri..hentam ajelahh..huhu.agpon aku cm dh konpirm aku btul ble borak ngn anak2 jiran

aku : adik, intan baiduri dekat x?
bdk2: dekat je kak, akak amek jln ni, straight je...
aku : byk gerai x kt ctu?
bdk2: byk kak.

selepas balik cri mkn

aku : jauh la intan baiduri la dik
bdk2: ktrng skolah kt situ..mmg la jauh jln kaki. kami g skolah naek kete, dekat je
aku :hahahaha

mereka xtipu aku..cume xtau akak ni xde kete..hehehehe..lg satu, mmg byk gerai, dorng xtipu tapi gerai cina la..hadui..hehehe

Tuesday, May 4, 2010

cuti belajar sama dengan bekerja

1 comments
salam 'alaik

akhirnya sem 6 dah abis isnin aritu...ending sem 6 agak menyedihkan sebab soalan nuclear medicini tu semua soalan yang dibajet...semua yg stok aku xbrape nk igt..uhuhuh..

ape2 pon..Alhamdulillah sebab dh berjaya abis(berjaya abis je.result ntah2 xberjaya mane pon) n Alhamdulillah sebab dh dpat surat confirmation aku buat latihan industri (LI) kt hospital selayang.(alahai, cuti pon ade keje.naseb la dh jd budak u)

mlm ni naek bas balik umah, sabtu ni gerak g selangor n Isnin dpan start la berlatihan industri.(uhu..tempat bru, aku xpenah sampai pon). naseb baik la praktikal 6 minggu je..uhuhu..

anyway wish me luck!!! and buat student2 yg praktikal gak cuti ni..good luck!!!

Saturday, May 1, 2010

call me????

0 comments






salam 'alaik..
sekarang mood sedih (-_-)m..adik bongsu call aku berkali2 arini, tapi satu pon aku xangkat sbb xperasan...


adik aku(nabila) skrng dh form 1..dok hostel.dia adik aku yang agak manja(maklum la bongsu) dan amat suka bermanja2 ngn aku...mybe sbb aku ni kurang garang berbanding kakak ngn abg2 die yg lain..n maybe die berwajah hampir(aku ckp hampir kan??) serupa ngn aku.


mmg tradisi famili aku, mak ayah ktrng akan menjenguk kami2 yg dok asrama dekat2 hampir seminggu skali..(4/5 dari ktrng mmg dok asrama dri form 1).klo ade hal je bru parents aku xmenjenguk..mcm mgu ni, ayah ngn umi aku pergi kem dlm hutan kt bentung,pahang..so, maybe adik aku bosan, sedih, rindu famili, lalu die pon telah try call semua ahli famili nya...mlgnya, ayah ngn umi aku dlm hutan(xde line) dan aku pula, terlalu suka me'nyilent' henpon tanpa sedar pnggilannya..huhuhuhu


perangai suka silent hp ni terbawa2 dri zaman muda aku.dari matrik, dari mula2 dpt henpon..
mula2 sbb silent nk bawak masuk kuliah, tapi sbb terlalu tidak mempedulikan henpon, aku terlupa utk membaik pulih keadaannye..ditambah pula ngn perangai yg jarang membawa henpon kemana2, walupon aku kerap merayap, menjadikan aku sukar dikesan...

ble strt ade insan2 kacau aku kt henpon, lg lah aku mlas nk on sound henpon..sbb mls nk dgr...dari henpon first, nokia butterfly, sampai ke henpon bru yg beli pas matrik, perangai yang same berulang...dan sampai sekarang, kalau lah aku tidak bermesej2 ngn sesiapa, henpon aku tetap akan terbiar dlm keadaan diam~

aku suka mood silent ni sbb kurang mengganggu, ditambah2 ag org xkn sedar aku bermesej2 mlgnya, ke'diam'an ini tidak bagus...akhirnya hari ini aku menyesal tidak on sound henpon aku arini........ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh~

to your mum~

0 comments
salam 'alaik...
sebenarnya aku agak keseganan bila nk tulis entri ni, tapi terasa mau tulis jugak..tangan agak menggeletar la mau menulis, sebab mau tulis pasal 'hopefully ma in law'(hopefully sbb ni keje Tuhan kan, bkn keje kite..) walaupon berapa kali dh jumpe, aku still takut2 plus segan plus mcm2 perasaan menggeletar ble nk jumpa or nk ckp ngn ma(mak 'pakcik' aku..hehe)

first time aku jumpa ma time kt kbmall secara xsengaja..alang2 'pakcik' ngn mak die kat stu, die paksa gak aku jmpa mak die..time tu bkn stkt takut, menggeletar tapi aku rasa bdn aku dh mcm mayat~

2nd time, 3rd time dan seterusnya time pon cm gtu gak...takut, sejuk menggeletar still byk. pakcik suh aku relek2 je, mudah la die ckp, sbb mak die bkn mak aku..hehe..klo dia jumpe parents aku nnt pon cm tu gak la die..hahaha

sebenarnya aku bukan mau ckp pasal takut tuh, cuma nk ckp terima kasih sgt2 kt ma...wlpon aku bkn lg famili die, tapi ma dh cukup baik ngan aku(die yg baik, aku masih takut2...hehe).. die boleh belikan aku hadiah, boleh belikan mak aku anak pokok pisang bru, sbb mak aku mitak, pastu kt umah ma anak pisang dh layu, die bagi aku kopi utk study(hehe..study la sgt aku), boleh suh aku g mandi kt umah die time hostel aku blackout tp aku xg...segan weyh..hehe...dan mcm2 ag..

terima kasih sebab sudi terima patik..saya amat terharu..hehehe,,xmau ckp byk dh, bdn aku dh vibrate2...bkn stkt jumpe, cite pasal ma pon aku dh vibrate2..hehe

salam~
 

bila rasa gembira Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal